Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen tekemä lakialoite työtapaturma- ja ammattitautilain sekä vakuutusoikeudesta annetun lain muuttamisesta on etenemässä eduskunnan lähetekeskusteluun huomenna klo 16 alkavassa täysistunnossa.

Totuusvelvoite ja käänteinen todistustaakka

Lakialoitteessa esitetään totuusvelvoitetta vakuutuslääkäreille ja käänteistä todistustaakkaa vakuutusyhtiöille.

– Totuusvelvoite tarkoittaa, että vakuutuslääkärin tulee allekirjoittaa laatimansa lausunnot ”kunnian ja omantunnon kautta” kuten muidenkin lääkärien. Käänteinen todistustaakka merkitsee sitä, että jos hoitava lääkäri toteaa työkyvyttömyyden, niin vakuutusyhtiö vapautuu korvausvelvollisuudesta vain, jos se pystyy lääketieteellisin perustein todistamaan korvaushakemuksen olennaisilta osin virheelliseksi, kertoo Ronkainen.

Muutosta todella tarvitaan

Eilen MTV3:lla aloittaneessa uudessa ohjelmassa Sääntö-Suomi käsiteltiin hevosonnettomuudessa vammautuneen Saara Auvisen tapausta. Usean neurologin tutkimuksen perusteella Auvisen vamman haitta-aste on 11, mikä tarkoittaa vaikeaa toiminnan vajavuutta. Vakuutusyhtiö LähiTapiola pitää kuitenkin Auvista työkykyisenä ja vammautumisen haitta-astetta alle kahtena.

– On käsittämätöntä, että vakuutuslääkäri, joka ei ole koskaan edes tavannut potilasta, voi kävellä näin räikeästi hoitavien lääkärien lausuntojen yli. Tähän on tultava muutos, Ronkainen toteaa.

SUOMEN UUTISET