Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tehnyt toimenpidealoitteen, jossa hän kehottaa hallitusta ryhtymään työhön vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi.

Ronkainen halusi puuttua ongelmaan luettuaan ratsastusyrittäjä Saara Auvisen taistelusta vakuutusyhtiötä vastaan. Auvinen vammautui ja menetti työkykynsä pudottuaan hevosen selästä. Tapaturma aiheutti Hyksin aivovammapoliklinikalla todetun vaikean aivo- ja niskavamman, mutta tästä huolimatta vakuutusyhtiö piti Auvista työkykyisenä.

Päätöksiä kumotaan oikeudessa

Erityisesti aloitteessa kiinnitetään huomiota siihen, että vakuutusyhtiöiden tulisi noudattaa korkeimman oikeuden linjauksia koskien syy-yhteyksiä.

– On todella paljon tapauksia, joissa vakuutuslääkärit kiistävät tapaturman ja vamman välisen yhteyden, vaikka oireet olisivat selvät ja työkyky mennyt. Hoitavien lääkärien lausunnot eivät vakuutusyhtiöiden vaakakupissa paina. Valitusprosessien ja oikeusasteiden myötä vakuutusyhtiöiden päätöksiä kumotaan lopulta korkeimmassa oikeudessa saakka, Ronkainen kertoo.

Korvauskiistat kestävät vuosia

Toinen epäkohta johon Ronkaisen toimenpidealoite puuttuu, on vakuutusyhtiöiden pitkät käsittelyajat korvausasioissa.

– On lukemattomia tapauksista, joissa vammautuneet ovat käyneet korvauskiistoja vakuutusyhtiöiden kanssa pitkään, jopa yli kymmenenkin vuoden ajan ilman lopullista päätöstä. Tämä on kohtuutonta! Ronkainen jyrähtää.

Ronkaisen otettua viime vuonna julkisesti kantaa vakuutuslääkäriasiassa, on palautetta tullut sadoilta kansalaisilta niin sähköpostilla, kirjepostilla kuin puhelimenkin välityksellä.

– Ihmiset kokevat asian epäoikeudenmukaiseksi ja aiheen tärkeäksi. Systeemiä ei olla saatu muutettua siitä huolimatta, että lukuisia valtiopäivätoimia on tehty koko puoluekentän laajuudelta useiden hallituksien aikana, Ronkainen toteaa.

Kulut yhteiskunnan maksettavaksi

Aloitetta perustellaan myös taloudellisilla seikoilla. Vakuutusyhtiöiden kiistäessä tapahtuneen vahingon, taloudellinen rasite siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi. Aloitettaan Ronkainen pitääkin hyvänä alkuna koko vakuutuslääkärijärjestelmän muutokselle.

– Katsotaan, mihin toimenpiteisiin hallitus aloitteen pohjalta ryhtyy. Yksittäisillä lakialoitteilla en olisi pystynyt esittämään tässä vaiheessa tarpeeksi kattavia muutoksia. Työ on vasta alussa, Ronkainen summaa.

SUOMEN UUTISET