Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tänään perjantaina aloittanut allekirjoitusten keräämisen aloitteeseen lain muuttamiseksi siten, että vakuutusyhtiöiden korvaus- ja eläkepäätökset tehtäisiin lähtökohtaisesti vakuutetun oman lääkärin diagnoosin pohjalta.

– Vakuutusyhtiöiden lääkäreillä ei pidä olla mahdollisuutta evätä korvausta, elleivät he kykene lääketieteellisin perustein todistamaan korvaushakemusta olennaisilta osin virheelliseksi. Korvaustilanteissa tulee soveltaa käännettyä todistustaakkaa vakuutusyhtiöihin. Vakuutusyhtiö voi vapautua korvauksen maksamisesta vain, jos kykenee todistamaan diagnoosin, jolla korvaus vakuutetulle maksettaisiin olennaisilta osin virheelliseksi, Ronkainen täsmentää.

– Kolmen viimeisen hallituksen toimesta on lailla vapautettu vakuutuslääkärit totuusvelvoitteesta. Vakuutuslääkärit ovat voineet laatia arvionsa potilaasta ilman, että heidän tarvitsee allekirjoittaa asiakirjoja ”kunnian ja omantunnon kautta” toisin kuin muu terveydenhuollon ammattihenkilöstö.

– Vakuutuslääkärit ovat voineet päätöksissään kävellä jopa yliopistollisten sairaaloiden erikoislääkäreiden todistusten yli ja evätä korvaukset. Maksamatta jätetyt satojen miljoonien eurojen korvaukset jäävät vakuutusyhtiöiden kassaan ja omaisuudeksi. Summa jaetaan osinkoina osakkeenomistajille valtiolle ja kunnille sekä työntekijä- ja työnantajajärjestöille. Kärsijöinä ovat kansalaiset.

Ronkainen oli puhumassa asiasta eilen Ylen suorassa A-talk –lähetyksessä. Keskustelussa lakimuutokselle koettiin tarvetta.

SUOMEN UUTISET