Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappupuheessaan isolle osalle eläkeläisiä 36 euron, ja vuosien mittaan 100 euron lisärahan. ”Vappusatasesta” tulisi kuitenkin valtiolle Ylen haastattelemien ekonomistien mukaan jopa miljardilasku. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan eläkelupauksia ei koskaan pidetä, koska eläkeläiset ovat useimpien puolueiden prioriteettilistan hännillä.

– Iäkkäät ihmiset lankevat usein esimerkiksi nigerialaiskirjeisiin tai valepoliisien kalasteluyrityksiin. Iän myötä arvostelukyky usein heikkenee. Lisäksi vanhemmat kansalaiset ovat varttuneet aikana, jolloin tällaista systemaattista huijaamista oli vähemmän, Halla-aho toteaa Facebook-seinällään.

Samaan kategoriaan pitäisi Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan laskea myös eläkehuijarit, joita ilmestyy aina vaalien alla.

– Sellaiset, jotka lupaavat pientä sijoitusta, eli ääntä, vastaan korottaa vastaanottajan eläkettä tai poistaa taitetun eläkeindeksin, Halla-aho naljailee.

Se, että minkäänvärinen hallitus ei ole pitänyt näitä lupauksiaan edellisillä kerroilla, ei vähennä huijauksen tehoa, Halla-aho väittää.

– Kuten nigerialaiskirje, myös eläkehuijaus on niin kertakaikkisen houkutteleva, että edes kokemus ei täysin syö sen tenhovoimaa. Eikä kaikkien tarvitse uskoa. Riittää, että osa menee lankaan.

Rahaa ei ole

Halla-ahon mukaan eläkehuijarit eivät jätä lupauksiaan toteuttamatta ilkeyttään tai siksi, että he inhoaisivat eläkeläisiä.

– Syynä on se, että ylimääräistä rahaa lupausten täyttämiseen ei ole. Toisaalta eläkeläiset eivät sytytä poliitikkoja niin paljon, että jostakin muusta asiasta, kuten nuorten maahanmuuttajamiesten elättämisestä, oltaisiin valmiita tinkimään senttiäkään, tai että oltaisiin valmiita ottamaan lisävelkaa.

Halla-ahon mukaan kyse on prioriteeteista.

– Köyhät suomalaiset eläkeläiset ovat useimmilla puolueilla prioriteettilistan hännillä. Perussuomalaisten listalla he ovat korkeammalla kuin esimerkiksi turvapaikkaturistit. Nämä asiat ovat vastakkain.

Suomen Uutiset