Sdp tarvitsee veronmaksajilta miljardeja euroja haittamaahanmuuton ja kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden rahoittamiseen.

Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä kysyttiin eilisessä MTV Uutisten vaalitentissä, onko sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinta tarkentunut. Rinne on aiemmin todennut, että summa olisi ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.

Jopa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi demarien vaalilupauksia vastuuttomiksi.

– Minusta sellaiset heitot kuin että 1-3 miljardia, niin onhan se kohtuullisen vastuutonta, jos jää parin miljardin gäppi, josta ei tiedetä, miten ne aiotaan kattaa, Essayah sanoi eilen Ylellä.

Vastausta kysymykseen demarien vaaliohjelman hintalapusta ei saatu, mutta Rinne esitti, että juokseviin menoihin olisi suoraan käytettävissä 1-1,5 miljardia euroa. Tuo summa saataisiin kerättyä sdp:n vero-ohjelmalla.

– Se on asiantuntijoiden kehuma vero-ohjelma, joka tuottaa siten, että kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy, Rinne väitti, ja esitti, että demarien vaalilupausten toteuttaminen jakautuisi kahdelle seuraavalle vaalikaudelle.

Vappusatanen maksaisi jopa 0,5 miljardia

Tarkastellaan joitakin sdp:n lupauksia sekä keinoja, joilla lupaukset rahoitettaisiin. Rinne muun muassa teki vuosi sitten lupauksen ”vappusatasesta” eli sadan euron nettokorotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin.

Tästä lupauksesta Rinne pitää edelleen kiinni. Useiden talousasiantuntijoiden arvioiden mukaan tämän lupauksen hinta olisi vähintään puoli miljardia euroa.

Sdp:n tavoitteisiin kuuluu myös esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentäminen toiselle asteelle ja toisen asteen maksuttomuus sekä kehitysyhteistyörahoituksen tason nostaminen vuoteen 2030 mennessä 0,7 prosenttiin BKT:sta.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että sdp on edelleen sitoutunut haittamaahanmuuton tukemiseen. Sdp:n eduskuntavaaliohjelmassa tavoite ilmaistaan epäsuorasti lauseella: Parannetaan kotouttamista. Edistetään maahanmuuttajan kielitaitoa, ammatillisia valmiuksia ja yhteiskunnan tuntemusta laadukkailla kotouttamispalveluilla.

Haittamaahanmuuttoon hupenee miljardeja

Lupausten hintalappu ei selviä sdp:n vaaliohjelmasta. Kuitenkin vuosina 2017-2019 Suomi on käyttänyt kotoutukseen 700 miljoonaa ja vastaanottoon 700 miljoonaa, eli pelkästään näistä menoista kertyisi 1,4 miljardin menot.

Tilintarkastaja Pauli Vahteran laajan selvityksen mukaan maahanmuuton kokonaiskustannukset Suomelle ovat 3,2 miljardia euroa vuodessa. Nämä rahat ovat sitten poissa kaikista muista kansalaisten peruspalveluista, mutta sdp ei halua kohdistaa leikkauksia haittamaahanmuuttoon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on osuvasti kuvannut, että maahanmuutto on miljardiluokan musta aukko julkisessa taloudessa.

Sdp kiristäisi asumisen, polttoaineiden ja ruuan verotusta

Sdp:n kunnianhimoisille ilmastotavoitteille ei hintalappua voi ehkä edes laskea. Puolueen pyrkimyksenä on muun muassa saada polttomoottoriautot pois käytöstä, josta tehtävälle suunnitelmalle sdp haluaa laatia aikataulun seuraavalla vaalikaudella.

Koska sdp ei ole valmis leikkaamaan toissijaisista, ylimääräisistä tai jopa haitallisista julkisista menoista, puolueen vaalilupausten toteuttamisen rahoittajiksi ovat joutumassa suomalaiset veronmaksajat.

Tässä kohden kannattaa huomata, että Rinne väitti eilen MTV uutisten vaalitentissä, että ”kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy”.

Ottamatta kantaa siihen, puhuiko Rinne totta, sdp:n vaaliohjelmasta voidaan helposti nähdä, että puolue haluaa päästä kiristämään varsinkin elinkustannusten, asumisen ja liikkumisen verotusta.

Sdp:n vaaliohjelman mukaan kulutukseen kohdistuvia veroja ovat muun muassa arvonlisävero, yksityisautoiluun kohdistuvat verot ja valmisteverot. Sdp on myös väläytellyt kehittelemäänsä kestävän kehityksen arvonlisäveroa, mikä tarkoittaisi ainakin elintarvikkeiden ja maitotuotteiden verotuksen kiristämistä. Lisäksi puolue haluaa korottaa bensiinin ja dieselin verotusta.

SUOMEN UUTISET