

LEHTIKUVA
Antti Rinne ei vieläkään tiedä, montako miljardia sdp:n vaalilupausten toteuttaminen maksaisi – haluaa verottaa asumista, liikkumista ja ruokaa
Sdp tarvitsee veronmaksajilta miljardeja euroja haittamaahanmuuton ja kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden rahoittamiseen.
Sdp:n puheenjohtajalta Antti Rinteeltä kysyttiin eilisessä MTV Uutisten vaalitentissä, onko sdp:n vaaliohjelman toteuttamisen hinta tarkentunut. Rinne on aiemmin todennut, että summa olisi ”jotakin yhden ja kolmen miljardin euron väliltä”.
Jopa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi demarien vaalilupauksia vastuuttomiksi.
– Minusta sellaiset heitot kuin että 1-3 miljardia, niin onhan se kohtuullisen vastuutonta, jos jää parin miljardin gäppi, josta ei tiedetä, miten ne aiotaan kattaa, Essayah sanoi eilen Ylellä.
Vastausta kysymykseen demarien vaaliohjelman hintalapusta ei saatu, mutta Rinne esitti, että juokseviin menoihin olisi suoraan käytettävissä 1-1,5 miljardia euroa. Tuo summa saataisiin kerättyä sdp:n vero-ohjelmalla.
– Se on asiantuntijoiden kehuma vero-ohjelma, joka tuottaa siten, että kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy, Rinne väitti, ja esitti, että demarien vaalilupausten toteuttaminen jakautuisi kahdelle seuraavalle vaalikaudelle.
Vappusatanen maksaisi jopa 0,5 miljardia
Tarkastellaan joitakin sdp:n lupauksia sekä keinoja, joilla lupaukset rahoitettaisiin. Rinne muun muassa teki vuosi sitten lupauksen ”vappusatasesta” eli sadan euron nettokorotuksesta alle 1 400 euron eläkkeisiin.
Tästä lupauksesta Rinne pitää edelleen kiinni. Useiden talousasiantuntijoiden arvioiden mukaan tämän lupauksen hinta olisi vähintään puoli miljardia euroa.
Sdp:n tavoitteisiin kuuluu myös esimerkiksi oppivelvollisuusiän pidentäminen toiselle asteelle ja toisen asteen maksuttomuus sekä kehitysyhteistyörahoituksen tason nostaminen vuoteen 2030 mennessä 0,7 prosenttiin BKT:sta.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että sdp on edelleen sitoutunut haittamaahanmuuton tukemiseen. Sdp:n eduskuntavaaliohjelmassa tavoite ilmaistaan epäsuorasti lauseella: ”Parannetaan kotouttamista. Edistetään maahanmuuttajan kielitaitoa, ammatillisia valmiuksia ja yhteiskunnan tuntemusta laadukkailla kotouttamispalveluilla.”
Haittamaahanmuuttoon hupenee miljardeja
Lupausten hintalappu ei selviä sdp:n vaaliohjelmasta. Kuitenkin vuosina 2017-2019 Suomi on käyttänyt kotoutukseen 700 miljoonaa ja vastaanottoon 700 miljoonaa, eli pelkästään näistä menoista kertyisi 1,4 miljardin menot.
Tilintarkastaja Pauli Vahteran laajan selvityksen mukaan maahanmuuton kokonaiskustannukset Suomelle ovat 3,2 miljardia euroa vuodessa. Nämä rahat ovat sitten poissa kaikista muista kansalaisten peruspalveluista, mutta sdp ei halua kohdistaa leikkauksia haittamaahanmuuttoon.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on osuvasti kuvannut, että maahanmuutto on miljardiluokan musta aukko julkisessa taloudessa.
Sdp kiristäisi asumisen, polttoaineiden ja ruuan verotusta
Sdp:n kunnianhimoisille ilmastotavoitteille ei hintalappua voi ehkä edes laskea. Puolueen pyrkimyksenä on muun muassa saada polttomoottoriautot pois käytöstä, josta tehtävälle suunnitelmalle sdp haluaa laatia aikataulun seuraavalla vaalikaudella.
Koska sdp ei ole valmis leikkaamaan toissijaisista, ylimääräisistä tai jopa haitallisista julkisista menoista, puolueen vaalilupausten toteuttamisen rahoittajiksi ovat joutumassa suomalaiset veronmaksajat.
Tässä kohden kannattaa huomata, että Rinne väitti eilen MTV uutisten vaalitentissä, että ”kenenkään ansiotuloverotus ei kiristy”.
Ottamatta kantaa siihen, puhuiko Rinne totta, sdp:n vaaliohjelmasta voidaan helposti nähdä, että puolue haluaa päästä kiristämään varsinkin elinkustannusten, asumisen ja liikkumisen verotusta.
Sdp:n vaaliohjelman mukaan kulutukseen kohdistuvia veroja ovat muun muassa arvonlisävero, yksityisautoiluun kohdistuvat verot ja valmisteverot. Sdp on myös väläytellyt kehittelemäänsä kestävän kehityksen arvonlisäveroa, mikä tarkoittaisi ainakin elintarvikkeiden ja maitotuotteiden verotuksen kiristämistä. Lisäksi puolue haluaa korottaa bensiinin ja dieselin verotusta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttomoottoriautot liikkuminen vaalitentti bensan hinta haittamaahanmuutto MTV Sari Essayah Ruoka Antti Rinne ilmastopolitiikka SDP Jussi Halla-aho Asuminen verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Takki kääntyy kysyjän mukaan – tiukan linjan ilmastopolitiikan valinneet demarit sekoilevat bensan hinnan korotuspuheidensa kanssa

Putkonen: Demareiden kestävän kehityksen arvonlisävero vie duunareilta lauantaimakkaran suusta

SDP:n Tuppurainen esitti pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista – pelkästään yhden vuoden tulijoista kertyisi 10 miljardin euron lasku!

Antti Rinteeltä käsittämätön möläytys Ylen vaalitentissä: Laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet kielikoulutukseen ja töihin

Taloustieteen professori, eurovaaliehdokas Virén huolissaan korkeasta kokonaisveroasteesta

Putkonen hallitusohjelmaluonnoksen veronkorotuksista: ”Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ilonaiheeksi jää lähinnä kääriä sätkiä ja keitellä pontikkaa”

Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi demokraattisten vaalien tuloksia useissa Euroopan maissa pidetään ongelmana: ”Ikään kuin demokratia uhkaisi demokratiaa”

Mäkynen: Rinne sumutti eläkeläisiä

Antikainen: Hallitus tuhlasi pelkkään ryhmäytymiseen perusduunarin vuosipalkan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää