SDP:n maahanmuuttopoliittiset linjaukset maksaisivat yhden vuoden tulijoiden osalta Suomen julkiselle taloudelle miljardeja enemmän kuin HX-hävittäjähanke.

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) esitti 2016 Suomen Kuvalehden haastattelussa, että Suomen kiintiöpakolaisten vuosittainen määrä nostettaisiin kymmeneen tuhanteen.

– Siinä on todella paljon nostamisen varaa. Tarvitaan laillisia maahantuloväyliä. Laillisia maahantuloväyliä on muun muassa kiintiöpakolaisten otto, Tuppurainen sanoi.

Tuolloin Suomen pakolaiskiintiö oli 1 050 henkilöä vuodessa, eli Tuppuraisen esitys olisi tarkoittanut suunnilleen kiintiön kymmenkertaistamista.

Veronmaksaja ei ilahdu Tuppuraisen linjauksista

Mitä Tuppuraisen vaatimus toteutuessaan tarkoittaisi suomalaisen veronmaksajan kannalta? Kysymys on oleellinen, koska maahanmuuton kustannukset maksetaan verovaroista.

Suomen Perustan tänään julkaisema, maahanmuuttajien elinkaarivaikutuksia julkiseen talouteen tarkasteleva laaja tutkimus osoittaa, että Somaliasta tai Irakista Suomeen muuttavan 20-24-vuotiaan henkilön kustannukset veronmaksajalle ovat henkilön koko elinkaaren aikana keskimäärin jopa miljoona euroa, alkaen siitä hetkestä, kun henkilö muuttaa Suomeen. Jos laskelmaan huomioidaan henkilön lapset, kustannukset kohoavat vieläkin enemmän.

Tuppuraisen esittämä, kiintiöpakolaisten määrän nostamisen hinta suomalaiselle veronmaksajalle olisi siten noin kymmenen miljardia euroa/vuoden tulijat. Vertailun vuoksi todettakoon, että HX-hävittäjähankkeen hinnaksi arvioidaan 7-10 miljardia euroa. Tuolla summalla Suomi saisi noin 64 uutta hävittäjää käytöstä poistuvan Hornet-kaluston tilalle. Tuppuraisen ja demarien linja siis tuskin ilahduttaisi veronmaksajia.

SDP korottaisi veroja kulujen kattamiseksi

Tuppurainen edustaa näkemyksineen SDP:n maahanmuuttomyönteistä ja veronmaksajille kalliiksi käyvää valtavirtaa.

Suomen Uutiset sai viime kesänä haltuunsa SDP:n maahanmuuttotyöryhmän salaisen muistion, jossa esitetään radikaaleja muutoksia Suomen maahanmuuttopolitiikkaan. Muistio on laadittu tukemaan demareiden tämän kevään eduskuntavaalikampanjaa.

Muistiossa linjataan esimerkiksi, että SDP:n tavoitteena on pakolaiskiintiön nostaminen. Samalla humanitaarisen maahanmuuton järjestelmää tulee tehostaa ja saattaa perustuslain arvojen mukaiseksi.

SDP ei esitä minkäänlaisia arviota uudistuksien hinnasta. Selvää kuitenkin on, että jos demarit nousevat hallitukseen, seurauksena on rajuja veronkorotuksia, jotta maahanmuuttajien kulut voidaan kattaa.

SUOMEN UUTISET