Ylen vaalitentissä torstai-iltana puoluejohtajilta kyseltiin maahanmuutosta, ja keskustelunaiheeksi nousi hylättyjen turvapaikkapäätösten myötä Suomeen syntynyt kasvava laittomasti maassa oleskelevien joukko.

Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa. Heistä jopa kaksi kolmasosaa sai kielteisen turvapaikkapäätöksen. Monia kielteisen päätöksen saaneita ei ole onnistuttu poistamaan Suomesta, ja tähän on useita syitä. Monet maat eivät esimerkiksi ota vastaan vastentahtoisesti palaavia kansalaisiaan.

Suomeen jääminen on turvallisuusriski

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti perussuomalaisten kannan, eli että juuri tämän takia kielteisen päätöksen saaneet, lähtöhaluttomat henkilöt pitää ottaa säilöön.

– Ei rangaistusmielessä vaan siksi, että muuten tämä mahdollisuus päätyä Suomeen, vaikka ei olisi perusteita oleskelulupaan, houkuttelee lisää ihmisiä. Ja nämä ihmiset muodostavat täällä turvallisuusriskin, Halla-aho sanoi.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että niille ihmisille, jotka eivät saa jäädä Suomeen suojelun tarpeen perusteella, täytyy neuvotella palautus kotimaahan. Rinteeltä kysyttiin, mitä hän tekisi niille, joita ei pystytä palauttamaan.

– Pienille lapsille täytyy järjestää koulutus, Rinne sanoi, johon Halla-aho heitti väliin, että lähtöhaluttomien kohdalla yleensä kyse on nuorista miehistä.

Halla-aho pudisteli päätään

Ylen toimittaja kysyi uudelleen, mitä Rinne tekisi nuorille miehille, joita ei pystytä poistamaan Suomesta. Sdp:n puheenjohtajan vastaus oli järjetön:

– Äkkiä kielikoulutukseen ja töihin, Rinne vastasi ja varmemmaksi vakuudeksi toisti näkemyksensä:

– Kielikoulutukseen ja töihin!

Jussi Halla-aho pudisteli päätään Rinteen vastauksen kuultuaan.

– Aivan käsittämätöntä, Halla-aho huokasi.

SUOMEN UUTISET