Hallitusneuvotteluja parhaillaan vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne haaveilee Suomen ja Venäjän suhteiden merkittävällä tiivistämisellä ja yhteistyön lisäämisellä.

Hallitusneuvottelija Antti Rinteen (sd.) Venäjä-suunnitelmat ovat luettavissa viisi vuotta sitten julkaistusta Kaleva-lehden verkkojutusta, jossa esitellään Rinteen poliittista linjapaperia.

Rinteen keskusteluasiakirja julkistettiin keväällä 2014 tilanteessa, jossa Rinne oli tuolloin pyrkimässä sdp:n puheenjohtajaksi ja myös tuli valituksi tehtävään.

Venäläisten yritysten investointeja Suomeen

Rinteen suunnitelmien mukaan Venäjän markkinoiden läheisyyttä olisi hyödynnettävä täysimääräisesti.

- Jatkossa meidän on tavoiteltava entistä päämäärätietoisemmin myös venäläisten yritysten konkreettisia investointeja Suomeen, keskusteluasiakirjassa todetaan.

Verkkojutusta selviää myös, että Rinteen intresseissä ovat viisumivapaus, liikenneyhteyksien nopeuttaminen, venäjän kielen ja kulttuurin opetuksen merkittävä lisääminen ja aktiivinen markkinointitoiminta Venäjän yrityskentän suuntaan.

Halla-aho osoitti mieltä Krimin valtausta vastaan

Rinteen suunnitelmat tiivistää yhteistyötä Venäjän kanssa julkistettiin samaan aikaan, kun Venäjä oli aloittanut intervention Krimille.

Kansainvälinen yhteisö tuomitsi välittömästi Venäjän toimet, jotka johtivat myöhemmin Krimin tekniseen liittämiseen osaksi Venäjää. Venäjän oikeutta Krimiin ei ole kuitenkaan tunnustettu kansainvälisesti, ja seurauksena ovat olleet muun muassa EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet.

Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho osallistui maaliskuussa 2014 Helsingin Tehtaankadulla järjestettyyn Venäjän toimintaa vastustavaan mielenosoitukseen. Halla-aho toivoi, että Venäjä kunnioittaisi kansainvälistä oikeutta.

– Olen täällä osoittamassa tukea Ukrainan alueelliselle eheydelle ja itsenäisyydelle ja vastustamassa imperialismia, Halla-aho kommentoi Suomen Uutisille.

SUOMEN UUTISET