Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa, ettei oppivelvollisuuden ulottaminen toiselle asteelle kohdistu ongelmaan eikä siksi ratkaise sitä.

– Ongelma ei ole se, että toiselle asteelle ei hakeuduttaisi, vaan se, että siellä ei pysytä. Liian vähäinen lähiopetus ja opiskelijoiden jättäminen oman onnensa nojaan pudottaa varsinkin poikia kärryiltä, puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomauttaa.

– Vaikeudet ovat usein alkaneet jo peruskoulussa, josta ”valmistuu” säälivitosilla käytännössä luku- ja kirjoitustaidottomia nuoria.

Resurssit kohdennettava järkevästi

Halla-aho toteaa, että oppivelvollisuuden pidentämisellä voidaan toki pakottaa oppilaitosten kirjoihin ja kansiin se pieni osa nuorista, joka nyt ei hakeudu mihinkään, mutta oppivelvollisuus ei pidättele heitä oppitunneilla.

– Kun rahaa ja resursseja on liian vähän, ne pitäisi kohdentaa vaikuttavimmalla mahdollisella tavalla. Ammattikoulujen lähiopetus ja oppilashuolto olisivat ensisijaisia kohteita, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

– Oppivelvollisuuden pidentämisessä on kyse myös kotouttamis- eli maahanmuuttokustannusten piilottamisesta. Somalitaustaisista nuorista aikuisista 34 % ja irakilaistaustaisista 24 % on syrjäytyneitä eli työn ja opiskelun ulkopuolella. Kantaväestöllä osuus on 4 prosenttia.

SUOMEN UUTISET