

MATTI MATIKAINEN
Purra: Hallitus jatkaa suomalaisen koulujärjestelmän alasajoa – oppivelvollisuuden pidentäminen ei korjaa ongelmia
Hallitusohjelmaa viimeistelevät puolueet ovat demareiden johdolla sopineet oppivelvollisuuden pidentämisestä toiselle asteelle. Samalla toisen asteen kirjoista ja muista välineistä tulee maksuttomia. Nämä kaksi teemaa olivat erityisesti demareille kynnyskysymyksiä.
– Perussuomalaiset on johdonmukaisesti vastustanut ajatusta. Ei siksi, että vastustaisimme kouluttautumista ja työllisyyden parantumista, vaan siksi, että kyse on hyvin perinteisestä vasemmistolaisesta laastaritoimenpiteestä, joka ei korjaa ainuttakaan niistä ongelmista, joita sen toivottaisiin korjaavan, kritisoi perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra.
– Hallitus esiintyy koulutusmyönteisenä ja haluaa esittää tekevänsä hyvää, mutta en pidättelisi hengitystäni vaikutuksia odotellessa, Purra sanoo.
Peruskoulujen ongelmat itse aiheutettuja
Purran mielestä suurin osa ongelmista juontaa peruskoulusta.
– Suuret erot eri koulujen välillä, yhä haastavampi oppilasaines, opettajan heikko auktoriteetti, oppilaiden omaan motivaatioon luottava vaativa opetussuunnitelma, digilaitteiden itseisarvo, keskittymishäiriöt ja oppimisvaikeudet ja erityisesti se, että minkäänlaisia takeita oppimisesta ei ole, ovat suistaneet entisen Pisan ykkösmaan huolestuttavaan luisuun, Purra sanoo.
Peruskouluun tarvittaisiin perussuomalaisten mielestä oppimistakuu. Luokalta toiselle ei saa päästää, mikäli tiettyä osaamista ei saavuteta. Etenkään tsemppi- tai säälinumeroita ei saa antaa ysiluokan päästötodistukseen.
– Kun peruskoulussa asioita katsotaan läpi sormien, ongelmat kasautuvat toiselle asteelle, erityisesti ammattikouluihin. Nuori, joka osaa hädin tuskin lukea ja kärsii elämänhallinnan ongelmista jo teini-iässä, ei selviä amiksessa, jossa lähiopetus on vähäistä eikä kukaan katso riittävästi perään. Ongelma ei tälläkään hetkellä ole se, ettei toiselle asteelle mentäisi, vaan se, että ammattikoulu keskeytetään niin usein, Purra sanoo.
Maahanmuutto aiheuttaa ongelmia kouluissa
Purra muistuttaa, että tutkimuksissa on käynyt esille, että erityisesti maahanmuuttajataustaisille oppilaille annetaan osaamistaan parempia numeroita, mahdollisesti kannustusmielessä. Tämä on hyvin ongelmallista.
– Mikäli me saisimme kunnollista dataa oppimisen laskusta ja koulujen ongelmista, havaitsisimme, että suurimmat ongelmat koskevat nimenomaan maahanmuuttajataustaisia oppilaita ja maahanmuuttajien täyttämiä kouluja. Tällaista erottelua ei kuitenkaan vallitsevan ideologian mukaan saa tehdä, ja niinpä jatkamme näennäistä ongelmanratkaisua, ilman että varsinaista ongelmaa on edes tunnustettu, Purra kritisoi.
– Koulujärjestelmämme tarvitsee ehdottomasti toimenpiteitä. Opettaminen ja ihan perusasiat vaativat lisää resursseja. Monin osin kyse on myös ideologisesta muutoksesta. Siitä, mitä me haluamme koulun tekevän ja miksi. Lapsen ja nuoren kuuluu koulussa oppia asioita ja olemaan ihmisiksi. Miksi tätä pidetään nykyään niin vanhanaikaisena lähestymistapana?
Opettajaksi halutaan yhä vähemmän
Purra on erityisen huolissaan opettajan työn vetovoiman vähenemisestä.
– Sillä on hyvin kauaskantoisia vaikutuksia, joita on vaikea korjata, kuten naapurimaamme Ruotsin tilanteesta voimme havaita, Purra huomauttaa.
Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että luokanopettajakoulutuksen vetovoima on romahtanut. Koulutukseen hakee lähes puolet vähemmän ihmisiä kuin viisi vuotta sitten.
– Opettajan työ on muuttunut erittäin paljon, ja vaikka osaaminen ja sitoutuminen on korkeaa, ei kukaan veny kaikkeen. Samaan aikaan ammattijärjestö OAJ tuntuu olevan kiinnostunut aivan toissijaisista asioista eikä riittävällä tavalla tuo esille opettajan työn kasvavia haasteita. Vastuuta monista asioista pitäisi palauttaa koteihin ja vanhemmille – ei opettaja voi pelastaa kaikkea, Purra sanoo.
– Mikäli me haluamme palauttaa suomalaisen koulun ja osaamisen huipulle, pitää myöntää tehdyt virheet. Koulun liiallinen liberalisointi, keskittyminen ideologisiin hankkeisiin, maahanmuuton ongelmien maton alle lakaisu ja ylipäätänsä hyväksi osoittautuneiden perusasioiden hylkääminen ovat kaikki syitä tähän tilanteeseen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- opettajakoulutus ongelmat oppivelvollisuus demarit oppimistulokset Peruskoulu OAJ Opettajat PISA Riikka Purra perussuomalaiset hallitus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miksi opetusministeriö ei halua korjata koulujen ongelmia? – Halla-aho: ”Peruskoulun oppimistulosten lasku ja yhä syvempi jako hyviin ja huonoihin kouluihin ovat kaikkien tiedossa”

Soveltuvuuskokeet palautuvat takaisin sote-alan opiskeluhakuun – Ritva Elomaa iloinen perussuomalaisten pitkäaikaisen tavoitteen toteutumisesta

Kansanedustaja Immonen: Kansallista identiteettiä vahvistettava koulutusjärjestelmässä

Putkonen hallitusohjelmaluonnoksen veronkorotuksista: ”Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ilonaiheeksi jää lähinnä kääriä sätkiä ja keitellä pontikkaa”

Halla-aho: Oppivelvollisuuden pidentämisessä on kyse myös kotouttamis- eli maahanmuuttokustannusten piilottamisesta

PS-Nuoret: Suomi takaisin koulutuksen kärkikastiin

Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin

Pisa-tulosten tulkintaa: Maahanmuuttajataustaiset lapset eriytyvät suomalaiskouluissa

Ruotsi siivosi maahanmuuttajat pois PISA-oppimisvertailusta – OECD hyväksyi tempun, suomalaisasiantuntija ihmettelee moista
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää