

MATTI MATIKAINEN
Eurovaaliehdokas Nieminen: ”Kansalliset sisärajat saatava omaan hallintaan”
Suomessa on monenlaisia sisäisiä turvallisuusuhkia. Haitallisen maahanmuuton lisäksi yleinen turvattomuudentunne, työttömyys, ihmisten sosiaaliset ja moninaiset elämänhallintaongelmat sekä yhteiskunnan eriarvoistumiskehitys aiheuttavat epäoikeudenmukaisuuden kokemusta ja vahingoittavat kansallista eheyttä, huomauttaa perussuomalaisten eurovaaliehdokas Mira Nieminen.
Ongelmia ei paranna se, että Suomessa myös turvallisuuden resurssit ovat heikoissa kantimissa. Poliisin, hätäkeskusten, ensihoidon sekä rajan puutteelliset ja alueellisesti epätasa-arvoisesti jakautuvat resurssit tekevät yhä monimutkaisempiin turvallisuusuhkiin vastaamisen haasteelliseksi.
– Ajan haasteita luovat kyber- ja hyberturvallisuusuhat, terrorismi sekä lähiö- ja jengiytymisongelmat, joihin pitäisi pystyä vastaamaan ohenevilla resursseilla jatkossakin, sanoo eurovaaliehdokas, rikoskomisario Mira Nieminen.
Papereiden tarkistaminen ei ole matkustamisen este
EU:n tasolla on viimeisten vuosien aikana vähennetty esimerkiksi turvallisuuteen ohjattuja tukia. Suomenkin pitää olla EU:n nettomaksajana valppaana sen suhteen, että unionin budjetista kohdennetaan tukia myös kasvavalle turvallisuussektorille.
Turvapaikanhakijoihin ja maahanmuuttajiin kohdistuvilla yhteisillä päätöksillä on Niemisen mielestä pyrittävä auttamaan ihmisiä näiden lähtömaissa. Myös rajaturvallisuutta on parannettava sekä huolehdittava EU:n ulkorajojen tehokkaammasta valvonnasta.
– Monenlaisen kansainvälisen ja liikkuvan rikollisuuden ehkäisemiseksi olisi parannettava lisäksi sisäturvarajoja ja pidettävä kansalliset sisärajat paremmin omassa ohjauksessa. Tätä mieltä olen ollut jo kauan ennen taannoista maahanmuuttokriisiäkin. En oikein näe, että liikkuminen vähenisi, vaikka paperit tarkastetaan rajoilla vähän paremmin.
– Tällä hetkellä EU:n sisällä pääsee liikkumaan helposti ilman asiakirjatarkistusta, ja tämä luo mahdollisuuksien pohjan monenlaiselle rikolliselle toiminnalle, Nieminen huomauttaa.
Kehitysapu nykyisellään vanhentunut järjestelmä
Perussuomalaisten agendalla on pitkään ollut myös kehitysapuun kohdistuvat leikkaukset. Siitä puolue on saanut välillä kritiikkiäkin, että miten ihmisiä voidaan auttaa lähtömaissaan, jos kehitysavustakin leikataan.
Apua kehittyville maille voidaan antaa, mutta paljon parantamisen varaa on siinä, miten taloudelliset resurssit kohdennetaan ja etenkin, kuinka niiden käyttöä ja vaikuttavuutta valvotaan.
– Kehitysapu nykymuodossaan on vanhentunut apujärjestelmä ja taloudelliset resurssit ohjautuvat jopa vääriin kohteisiin kuten korruptoituneille hallituksille, jolloin sillä ei edistetä kehitysmaiden ja niiden kansalaisten hyvinvointia, Nieminen pohtii.
Kansainvälinen rikollisuus hallintaan
EU:n rajojen tilkitseminen edellyttää ensisijaisesti niiden valtioiden tukemista, jotka valvovat ulkorajoja. Nyt on kehitetty EU:n yhteistä valvontaa Välimerelle raja- ja merivartioston voimin, joka vaatii yhteisiä talous- ja henkilöresursseja.
Se jää vielä nähtäväksi, miten resurssit rajavalvontaan kanavoidaan, mutta taloudellinen yhteistyö ja ulkorajoja valvovien EU-maiden tukeminen rajavalvonnan tehtävissä on tärkeää maahanmuuttokriisien ja järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisemiseksi.
– Kansainvälinen rikollisuus kuten ihmiskauppa, salakuljetus, laittoman maahanmuuton järjestäminen ja muu rajat ylittävä rikollisuus on saatava valvottua entistä paremmin. Koulutusta ja toimintojen kehittämistä näiden asioiden torjunnassa on jatkettava, sanoo Nieminen.
Turvapaikanhakijoiden motiivit selvitettävä
Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, ettei yhteiskunnallinen turvallisuustilanne sen enempää Suomessa kuin muuallakaan maailmalla ole suinkaan parantunut.
Terrori-iskuihin ja muihin levottomuuksiin on Suomessa ja Euroopassa varauduttu betoniesteillä, panssariautoilla ja aseellisella voimalla lentokentillä ja muissa yleisökohteissa, joka näkyy katukuvassa yhä näkyvämmin.
– Meillekin tulee pakolaisia ja turvapaikanhakijoita hyvin erilaisilla taustoilla ja maakohtaisista tilanteista sekä useilla motiiveilla. On mietittävä, tuleeko osa heistä vain vetovoimatekijöiden houkuttamina tai onko joukossa myös heitä, jotka tulevat tänne tarkoituksella horjuttamaan yhteiskuntarauhaa ja tekemään rikoksia.
– Nyt unionin jäsenmaat Euroopassa ovat alkaneet tehdä yhä enemmän yksilöllisempiä toimenpiteitä vastatakseen näihin kysymyksiin kansallisesti, milloin tulijat ovat oikeasti hädässä ja avun tarpeessa ja milloin heillä on toisenlaiset motiivit. Niin kauan kuin meillä Suomessa on sosiaaliturvaan liittyviä houkuttavuustekijöitä, uskon tulijoita riittävän, Nieminen sanoo.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- terroriuhka rajatarkastukset vapaa liikkuvuus haittamaahanmuutto Mira Nieminen Turvapaikanhakijat Turvallisuus perussuomalaiset Poliisi Eurovaalit Rikollisuus kehitysapu EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Haetaan Suomi ja Suomen itsemääräämisoikeus takaisin myös EU-tasolla

Perussuomalaisten Hämeen piirin puheenjohtaja: Suomi on palautettava järjen tielle

Antti Rinteeltä käsittämätön möläytys Ylen vaalitentissä: Laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet kielikoulutukseen ja töihin

Halla-aholta kysyttiin, miten hän estäisi turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen turvallisesta maasta: ”Siihen on olemassa sellainen muinaisina aikoina keksitty keino kuin rajavalvonta”

Suomalaisten ja muiden eurooppalaisten huolet samansuuntaisia: Huolina on maahanmuutto, terrorismi ja taloustilanne

Eurovaaliehdokas Reijonen: ”Suomen pidettävä parempaa huolta omista kansallisista eduistaan”

Eurovaaliehdokas Kinnunen: Rajakontrolli on palautettava

Sipiläkin joutui myöntämään, että Halla-aho on ollut oikeassa: ”Turvapaikanhakijoiden taakanjako EU:ssa ei vain toimi”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Festariesiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille – brittiyleisö huusi innoissaan mukana
Glastonburyn festivaaleilla rap-esiintyjä huusi kuolemaa israelilaisille ja toivoi Allahin nimissä Palestiinan vapautuvan. Pääministeri ja monet muut poliitikot ovat tuominneet vihapuheen. BBC myöntää rikkoneensa omia vihapuheen vastaisia ohjeitaan lähettäessään keikan suorana lähetyksenä. Rap-duon Yhdysvaltain kiertue peruuntuu, koska heidän viisuminsa peruutettiin.

Jussi Halla-aho Suomen ja Venäjän suhteista: Mille pohjalle valtioiden suhteita voidaan rakentaa, jos sopimukset ja omat sitoumukset eivät merkitse venäläisille mitään?
Toisen maailmansodan ja Stalinin kuoleman jälkeen Suomen ja Neuvostoliiton välillä vallitsi venäläisnäkemyksen mukaan erityissuhde. Jussi Halla-ahon mukaan Suomessa taasen oli vallalla väärinkäsitys, jonka mukaan ”pystymme omalla käytöksellämme ja toiminnallamme manageroimaan Venäjää”. Nyt valtioiden välillä ei ole jäljellä mitään, minkä päälle rakentaa.