

LEHTIKUVA
Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi demokraattisten vaalien tuloksia useissa Euroopan maissa pidetään ongelmana: ”Ikään kuin demokratia uhkaisi demokratiaa”
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan Kultaranta-keskusteluja käytiin maanantaina tasavallan presidentin kesäasunnolla Naantalissa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho keskustelivat myös arvoista.
Arvoista keskusteltaessa Antti Rinteen ja Jussi Halla-ahon välillä oli näkemyseroja, sillä aiemmin Rinteen mukaan yhteisen arvopohjan puuttuminen oli esteenä perussuomalaisten ja sdp:n yhteistyölle hallituksessa.
Kultarannassa Rinne sanoi olevansa huolissaan yhteisten eurooppalaisten arvojen katoamisesta ja siitä, että Euroopan perusarvot demokratia ja sananvapaus näyttäisivät olevan eräissä maissa uhattuina.
Demokratian käsitettä pyritty laajentamaan
Halla-aho vastasi Rinteelle.
– Olen samaa mieltä siitä, että demokratia ja sananvapaus ovat uhattuina. Ehkä tässä on se ongelma, että demokratialla on alettu tarkoittaa kaikkea muutakin kuin sitä, että ihmiset voivat itse vapaasti valita edustajansa lakia säätäviin elimiin ja poliittiseen päätöksentekoon.
Halla-aho ihmetteli sitä, että demokraattisten vaalien tuloksia useissa Euroopan maissa pidetään nyt ongelmana.
– Ikään kuin demokratia uhkaisi demokratiaa, Halla-aho sanoi.
Poliittiset muutokset eivät rajoitu Eurooppaan
Halla-ahon mukaan Euroopassa nähdyt poliittiset muutokset eivät rajoitu pelkästään Eurooppaan.
– Samantyyppisiä ilmiöitä on voitu nähdä ympäri maailmaa sellaisissa maissa, joissa ihmisillä on mahdollisuus ottaa kantaa asioihin vaaleissa, kuten Brasiliassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa.
– Meillä on vallinnut niin pitkään tietynlainen liberaalin ajattelun hegemonia. Eli on ajateltu, että historian kaari johtaa väistämättä tiettyyn suuntaan ja kaikki poikkeamat nähdään häiriöinä kehityksessä, Halla-aho sanoi.
Kilpailevia näkymyksiä hyvästä yhteiskunnasta
Hän korosti, että kun puhutaan ihmisten valitsemista päättäjistä, demonisoimalla tietty osa poliittista kenttää, samalla demonisoidaan niitä äänestäjiä, jotka ovat valinneet nämä päättäjät.
– Näin ei ainakaan ylläpidetä yhteiskuntien sisäistä koheesiota, koska samalla pitäisi muistaa, että tässä ei ole käynnissä mikään hyvän ja pahan välinen kamppailu.
– Meillä on vain kilpailevia näkemyksiä hyvästä yhteiskunnasta ja siitä, mikä on kansallisvaltion rooli suhteessa eurooppalaiseen integraatioon, Halla-aho painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- demonisointi yhteiskunta äänestäjät Arvopohja Eurooppa politiikka Demokratia Antti Rinne Sananvapaus perussuomalaiset SDP Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antti Rinne ei vieläkään tiedä, montako miljardia sdp:n vaalilupausten toteuttaminen maksaisi – haluaa verottaa asumista, liikkumista ja ruokaa

Antti Rinteeltä käsittämätön möläytys Ylen vaalitentissä: Laittaisi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet nuoret miehet kielikoulutukseen ja töihin

Halla-aho: Kehitysavun nostaminen 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta tarkoittaisi joka vuosi 600 miljoonan euron lisäkuluja valtiolle – mistä rahat otetaan?

Halla-aho: Schengen-järjestelmää pitäisi uudistaa niin, että laittoman siirtolaisuuden torjunnasta tulisi laillinen peruste palauttaa sisärajavalvonta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää