Ulko- ja turvallisuuspolitiikan Kultaranta-keskusteluja käytiin maanantaina tasavallan presidentin kesäasunnolla Naantalissa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho keskustelivat myös arvoista.

Arvoista keskusteltaessa Antti Rinteen ja Jussi Halla-ahon välillä oli näkemyseroja, sillä aiemmin Rinteen mukaan yhteisen arvopohjan puuttuminen oli esteenä perussuomalaisten ja sdp:n yhteistyölle hallituksessa.

Kultarannassa Rinne sanoi olevansa huolissaan yhteisten eurooppalaisten arvojen katoamisesta ja siitä, että Euroopan perusarvot demokratia ja sananvapaus näyttäisivät olevan eräissä maissa uhattuina.

Demokratian käsitettä pyritty laajentamaan

Halla-aho vastasi Rinteelle.

– Olen samaa mieltä siitä, että demokratia ja sananvapaus ovat uhattuina. Ehkä tässä on se ongelma, että demokratialla on alettu tarkoittaa kaikkea muutakin kuin sitä, että ihmiset voivat itse vapaasti valita edustajansa lakia säätäviin elimiin ja poliittiseen päätöksentekoon.

Halla-aho ihmetteli sitä, että demokraattisten vaalien tuloksia useissa Euroopan maissa pidetään nyt ongelmana.

– Ikään kuin demokratia uhkaisi demokratiaa, Halla-aho sanoi.

Poliittiset muutokset eivät rajoitu Eurooppaan

Halla-ahon mukaan Euroopassa nähdyt poliittiset muutokset eivät rajoitu pelkästään Eurooppaan.

– Samantyyppisiä ilmiöitä on voitu nähdä ympäri maailmaa sellaisissa maissa, joissa ihmisillä on mahdollisuus ottaa kantaa asioihin vaaleissa, kuten Brasiliassa, Turkissa ja Yhdysvalloissa.

– Meillä on vallinnut niin pitkään tietynlainen liberaalin ajattelun hegemonia. Eli on ajateltu, että historian kaari johtaa väistämättä tiettyyn suuntaan ja kaikki poikkeamat nähdään häiriöinä kehityksessä, Halla-aho sanoi.

Kilpailevia näkymyksiä hyvästä yhteiskunnasta

Hän korosti, että kun puhutaan ihmisten valitsemista päättäjistä, demonisoimalla tietty osa poliittista kenttää, samalla demonisoidaan niitä äänestäjiä, jotka ovat valinneet nämä päättäjät.

– Näin ei ainakaan ylläpidetä yhteiskuntien sisäistä koheesiota, koska samalla pitäisi muistaa, että tässä ei ole käynnissä mikään hyvän ja pahan välinen kamppailu.

– Meillä on vain kilpailevia näkemyksiä hyvästä yhteiskunnasta ja siitä, mikä on kansallisvaltion rooli suhteessa eurooppalaiseen integraatioon, Halla-aho painotti.

SUOMEN UUTISET