Valtio tukee tänä vuonna puolueiden toimintaa lähes 30 miljoonalla eurolla. Kun keskusta koki ennätysmäisen, 18 eduskuntapaikan tappion, kepun saama puoluetuki romahti lähes 2,7 miljoonalla eurolla.

Iltalehden tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa tilanne on aiottu korjata jopa 25 prosentin ”tasokorotuksen” muodossa, kun sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan puoluetuen suuruus on useita kymmeniä prosentteja ”jäljessä” aikaisemmasta tasosta.

– Puoluetukia on viime vuosina tarkoituksellisesti laskettu. Kyse on ollut siitä, että kun tavallisiin kansalaisiin on kohdistettu säästöjä, myös puoluekentältä on edellytetty säästöjä. On katsottu, että säästöjä vaativat eivät saa olla säästötalkoissa vapaamatkustajia, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Perussuomalaiset vastustivat viime vaalikaudella ainoana puolueena puoluetukien korotusta, joka muka tarvittiin maakuntavaalien takia. Vaalit jäivät pitämättä, mutta rahat kyllä menivät.

Lisää erityisavustajia, valtiosihteereitä…

Jos Rönnholmin tarpeelliseksi katsoma korotus toteutetaan, hallituspuolueista sdp saa lisää lähes 1,5 miljoonaa, keskusta 1,1 miljoonaa, vihreät 741 000, vasemmistoliitto 593 000 ja rkp 333 000 euroa.

– Vihervasemmistohallitus esittää jo tällä viikolla eduskunnan käsittelyssä olevassa lisätalousarviossa liki kolmen miljoonan lisäystä loppuvuodelle valtioneuvoston kanslian toimintamenoihin, kun Rinteen hallitus palkkaa peräti 82 valtiosihteeriä ja erityisavustajaa edellisen hallituksen 42 avustajan sijaan. Siis melkein kaksinkertaisen määrän, Antikainen ihmettelee.

Vappusatanen kutistuu entisestään

Antikainen huomauttaa paljastavien lisäkäsien olevan enimmäkseen hallituspuolueiden eduskunnasta pudonneita kansanedustajia, jotka saivat nyt palkkioviran ja samalla roiman palkankorotuksen.

– Nyt sitten halutaan nostaa vielä puoluetukia yhteensä 7,4 miljoonalla euroilla. Samaan aikaan eläkeläisille luvattu vappusatanen on kutistumassa olemattomiin. Eikö vihervasemmiston ahneudella ole mitään rajaa?” Antikainen tivaa.

SUOMEN UUTISET