

MATTI MATIKAINEN
Antikainen: Onko hallituksella tahtotilaa korjata vanhuspalveluiden puutteet? Afrikkaan ja turvapaikkaturisteille rahaa näyttää riittävän
Sipilän hallituskauden loppua leimasi keskustelu vanhustenhoidon häpeällisestä tilasta Suomessa. Koko silloinen oppositio vaati hallitusta korjaamaan tilanteen.
Helmikuussa silloinen sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitti, että vähimmäismitoituksen hoitaminen kuntoon onnistuisi hyvinkin nopeasti ja vaatisi vain yhden uuden virkkeen lakiin.
– Hoitoalalla käsipareja ei ole käytettävissä yhtään liikaa. Lähihoitajana näin tämän jatkuvasti käytännössä. Kun Kiuru itsekin totesi, että kysymys on siitä, onko tahtotilaa hoitaa asia kuntoon, ehdin jo iloita, että nyt homma hoidetaan kuntoon. Nyt hallitus kuitenkin tuntuu perääntyvän jo lähtöruudussa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.
Tahtotilaa riittää Afrikan auttamiseen
Hallitus on esittämässä hoitajamitoituksen korjaamiseen vain 70 miljoonan lisäpanosta, joka jää noin kolmannekseen 200 miljoonasta, jonka Kuntaliitto arvioi tilanteen korjaamisen maksavan.
– Tahtotilaa riittää muun muassa kehitysavun jakamiseen Afrikkaan moninkertaisilla summilla, samoin turvapaikkaturistien oikeusturvan parantamiseen.
– On selvää, että rahat eivät riitä kaikkeen, vaan hallitus joutuu priorisoimaan kulujaan. Todella surullista on se, että priorisoinnissa arvokkaan vanhuuden tarjoaminen niille, jotka hyvinvointimme ovat rakentaneet, ei tunnu olevan hallituksen tahtotilassa prioriteettilistan kärkipäässä, Antikainen sanoo.
Kirjallinen kysymys asian korjaamiseksi
Edustaja Antikainen on jättänyt asiasta tiistaina puhemiehelle kirjallisen kysymyksen ministeri Kiurun vastattavaksi.
Antikainen kysyy, aikooko hallitus korjata vanhuspalveluiden puutteet viivyttelemättä säätämällä vanhuspalvelulakiin sitovaksi koulutetun hoitohenkilökunnan vähimmäishenkilöstömitoitukseksi 0,7 ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja samalla varmistaa, että hoivayksiköissä on käytössä riittävä muu henkilökunta, jotta koulutettu hoitohenkilöstö voi käyttää aikansa varsinaiseen hoitotyöhön.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turvapaikkaturistit priorisointi kirjallinen kysymys hoitajamitoitus hyvinvointi Afrikka Krista Kiuru Sanna Antikainen vanhustenhoito perussuomalaiset SDP hallitus kehitysapu
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Lupaukset hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin muuttuivat selittelyksi

Juuso: Hoitajat, vanhukset ja omaiset tulevat pettymään hallituksen lupauksiin

Perussuomalaisten Rantanen: Omaishoitaja tekee hoitotyötä alle eurolla per tunti

Juvonen kyselee hoitajamitoituksen lakiin kirjaamisen perään: ”Minkään puolueen ei tule olla vastarannan kiiskenä tässä asiassa”

Antikainen: Rinteen hallitus ei korjaa hoitajamitoitusta, vaan yrittää huijata äänestäjiä

Reijonen vaatii hallitukselta vahvaa panostusta omaishoitajien hyväksi: ”Korkea aika saada omaishoidon tuki verottomaksi”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.