Sipilän hallituskauden loppua leimasi keskustelu vanhustenhoidon häpeällisestä tilasta Suomessa. Koko silloinen oppositio vaati hallitusta korjaamaan tilanteen.

Helmikuussa silloinen sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja, nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitti, että vähimmäismitoituksen hoitaminen kuntoon onnistuisi hyvinkin nopeasti ja vaatisi vain yhden uuden virkkeen lakiin.

– Hoitoalalla käsipareja ei ole käytettävissä yhtään liikaa. Lähihoitajana näin tämän jatkuvasti käytännössä. Kun Kiuru itsekin totesi, että kysymys on siitä, onko tahtotilaa hoitaa asia kuntoon, ehdin jo iloita, että nyt homma hoidetaan kuntoon. Nyt hallitus kuitenkin tuntuu perääntyvän jo lähtöruudussa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

Tahtotilaa riittää Afrikan auttamiseen

Hallitus on esittämässä hoitajamitoituksen korjaamiseen vain 70 miljoonan lisäpanosta, joka jää noin kolmannekseen 200 miljoonasta, jonka Kuntaliitto arvioi tilanteen korjaamisen maksavan.

– Tahtotilaa riittää muun muassa kehitysavun jakamiseen Afrikkaan moninkertaisilla summilla, samoin turvapaikkaturistien oikeusturvan parantamiseen.

– On selvää, että rahat eivät riitä kaikkeen, vaan hallitus joutuu priorisoimaan kulujaan. Todella surullista on se, että priorisoinnissa arvokkaan vanhuuden tarjoaminen niille, jotka hyvinvointimme ovat rakentaneet, ei tunnu olevan hallituksen tahtotilassa prioriteettilistan kärkipäässä, Antikainen sanoo.

Kirjallinen kysymys asian korjaamiseksi

Edustaja Antikainen on jättänyt asiasta tiistaina puhemiehelle kirjallisen kysymyksen ministeri Kiurun vastattavaksi.

Antikainen kysyy, aikooko hallitus korjata vanhuspalveluiden puutteet viivyttelemättä säätämällä vanhuspalvelulakiin sitovaksi koulutetun hoitohenkilökunnan vähimmäishenkilöstömitoitukseksi 0,7 ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja samalla varmistaa, että hoivayksiköissä on käytössä riittävä muu henkilökunta, jotta koulutettu hoitohenkilöstö voi käyttää aikansa varsinaiseen hoitotyöhön.

SUOMEN UUTISET