Pääministeri Antti Rinne on tänään ilmoittanut, ettei hoitajamitoitusta tule tällä vaalikaudella. Tähän saakka Rinne on luvannut, että 0,7:n hoitajamitoitus kirjataan lakiin ja että asia on jo syyskaudella tulossa eduskunnan käsittelyyn. Syyksi asian kariutumiseen Rinne mainitsee rahapulan.

Rahaa ei riitä arvioidun lisähenkilöstön palkkaamiseen. Hoitajamitoitus 0,7 olisi tarvinnut noin 4 000 hoitajaa lisää. Myöskään lääkäriresursseja ei ole tulossa lisää.

– Pääministeri Antti Rinne antaa veret seisauttavan ilmoituksen. Rinne ilmoittaa, että hallituksen lupaama hoitajamitoitus ei toteudu. Kyseessä on suuri bluffi ja huijausten huijaus. Kaikki hallituksen puheet vanhustenhoidon parantamiseksi ovat osoittautuneet pehmeäksi unelmahötöksi ja pelkäksi vaalitäkyjen heittelyksi ennen eduskuntavaaleja. Totuus on ollut täysin toinen. Hallitus on huijannut Suomen kansaa liiallisella lupauksilla, joita ei ole ollut tarkoitustaan toteuttaa, kansanedustaja ja perussuomalaisen puolueen 2, varapuheenjohtaja Arja Juvonen kritisoi.

Ongelmat lakaistu maton alle

Juvonen kertoo perussuomalaisten kysyneen hallitukselta toistuvasti, miten se aikoo toteuttaa lupaamansa hoitajamitoituksen.

– Perussuomalaiset ovatkin osanneet odottaa tällaista viestiä hallitukselta, sillä sen toimet vanhustenhoidon kuntoon laittamiseksi ovat olleet tällä alkaneella eduskuntakaudella täysin nolla. Mitään ei tapahtunut ennen kesää, vaan hallitus lakaisi vanhustenhoidon asiat täysin maton alle.

– Kuitenkin tarve olisi ollut toimia juuri päinvastoin. Vanhustenhoidon tilanne, hoivapaikoissa havaitut epäkohdat, vähäinen henkilöstö, hoitamatta jättäminen ja vahinkotapahtumat olisivat vaatineet asioihin tarttumista, Juvonen huomauttaa.

Rahoja ei koskaan ollutkaan

Juvonen kysyykin Antti Rinteeltä, laskiko pääministeri hoitajamitoitukseen vaaditut ja tarvitut rahat vasta nyt.

– Mikä on teidän tietoisuutenne valtion talouden tilanteesta? On kerrassaan täysin uskomatonta, että eduskuntaa ja Suomen kansaa, sen vanhuksia ja heidän omaisiaan, potilaita ja hoitajia on vedätetty näin törkeästi harhaan suurilla lupauksilla.

– Hoitajamitoituksen 0,7 lupaaminen on ollut todellisuudessa täyttä utopiaa. Todellisuudessa hoitajamitoitukseen vaadittuja rahoja ei ole ollut olemassakaan, Juvonen uskoo.

SUOMEN UUTISET