Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso pelkää, ettei hoitajamitoitusta ja vanhustenhuollon ongelmia saada kuntoon tälläkään hallituskaudella.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on tänä syksynä käsitelty hallituksen esityksiä mm. monien perusturvaetuuksien kuten työttömyysetuuksien, neljännen ja viidennen lapsen lapsilisien korotuksesta ja yksinhuoltajakorotuksen nostoa. Korotukset eivät ole suuria, mutta ne ovat oikeansuuntaisia.

– Lapsilisien korotus koskemaan vain neljättä ja viidettä lasta kuitenkin ihmetyttää, sillä suurin osa lapsiperheistä jää nyt korotuksen ulkopuolelle. Kun tiedämme alhaisen syntyvyyden ongelman, pitäisi taloudellisia kannustimia kohdentaa niin, että ne kohdistuisivat kaikille lapsiperheille eli jo ensimmäiseen lapseen, Kaisa Juuso toteaa.

– Euromääräisten korotusten sijaan pitäisi harkita myös lapsilisien palauttamista indeksiin. Monilapsikorotus on jo huomioitu nykyisissä lapsilisissä.

Vanhukset jätetään heitteille

Hoitajamitoituksen nosto ei ole vieläkään tullut valiokunnan käsiteltäväksi.

– Siitä on paljon puhuttu ja odotettu. Tämä on ollut syksyn suurin pettymys. Pääministeri Sanna Marin sanoi eilen esitellessään uusvanhaa hallitusohjelmaa, että ”ketään ei jätetä yksin” ja että ”vanhuksista pidetään huolta”. Ei pidetä, toteaa Juuso.

– Edelleenkin, me jätämme vanhukset yksin pitämällä heitä kotihoidossa silloinkin, kun se ei enää ole se paras paikka. Palvelutkodeissa asuvien vanhuksien tarpeita laiminlyödään, koska nykyisellä hoitajamitoituksella heistä ei ehditä pitämään niin hyvää huolta kuin olisi tarpeen.

Hoitajat palavat loppuun

Juuso toteaa, että hoitajat kamppailevat jaksamisen äärirajoilla sekä kotihoidossa että palvelukodeissa.

– Edelleenkin yhä useampi lähi- ja sairaanhoitaja jää työkyvyttömyyseläkkeelle loppuun palamisen ja sitä seuraavan masennuksen vuoksi. Vuonna 2018 heitä oli 1 300 hoitajaa. Suomalaisena minä häpeän Suomen vanhustenhoidon tilaa. Se ei myöskään kestä päivänvaloa vertailussa muihin Pohjoismaihin.

Demariministerit saamattomia

Vanhustenhoidon ongelmat ja henkilöstömitoitus olivat tapetilla jo 2011 silloisen sosiaalidemokraattisen ministerin, Maria Guzeninan, aikana.

– Silloinkaan asiassa ei päästy eteenpäin. Nyt asiasta vastaa sosiaalidemokraattien ministeri Krista Kiuru, joten odotukset olivat korkealla ja pettymys suuri, kun asia edelleen jumiutui erilaisiin selvitysryhmiin.

– Luulisi, että asia on selvitetty jo edellisten hallituskausien aikana moneen kertaan, Juuso sanoo.

SUOMEN UUTISET