Eduskunta käsitteli tänään tiistaina täysistunnossaan hallituksen esitystä koskien sitovaa hoitajamitoitusta.


– Hallituksen pohjaesityksessä hoitajamitoitus saatetaan voimaan portaittain niin, että täysimääräinen 0,7 hoitajamitoitus astuu voimaan vasta huhtikuussa 2023. Näin hallitus sysää häpeilemättä vastuun seuraavalle hallitukselle, ja vanhukset saavat odottaa”, perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen ja Minna Reijonen moittivat.

Siirtymäaika päättyy vasta hallituskauden lopussa

Vastalauseessaan perussuomalaiset katsoivat, että sitova hoitajamitoitus tulisi saattaa voimaan pikimmiten ja ilman tarpeettoman pitkää siirtymäaikaa.

– Koronavirusepidemian takia on perusteltua, että laissa on siirtymäaika, jotta toimintayksiköillä on riittävästi aikaa rekrytoida tarvitsemansa lisähenkilöstö. Hallitus kuitenkin asetti siirtymäajan tarpeettoman pitkäksi ja hoitajamitoitus toteutuu vasta pari viikkoa ennen eduskuntakauden loppua.

– Tämä ei ole se, mitä luvattiin, eikä käy perussuomalaisille. Me vaadimme, että täysimääräinen, sitova hoitajamitoitus 0,7 on otettava käyttöön vuoden 2021 alusta ja tarvittava lisärahoitus olisi osoitettava kunnille täysimääräisenä vuoden 2021 talousarviossa, Juvonen ja Reijonen kertovat.

Rahoituksessa ”arvopohja” punnitaan

Nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (kuvassa) kommentoi helmikuussa 2019 hoitajamitoituksen käsittelyn yhteydessä, että vähimmäismitoitus olisi mahdollista saattaa kuntoon yhdellä lauseella, eikä kyseessä olisi kuin muutaman tunnin työ.

Tuolloin Kiurun mukaan kysymys oli puhtaasti tahtotilasta, eikä lain valmiiksi saattamista ollut syytä lykätä kuukausia. Nyt sitovaa hoitajamitoitusta saadaan kuitenkin odottaa vuosia.

– Ministeri on oikeassa siinä, että kysymys todella on tahtotilasta ja ennen kaikkea siitä kuuluisasta arvopohjasta. Valitettavasti hallitus priorisoi tällä hetkellä kaiken muun oman ikääntyneen väestömme hyvinvoinnin edelle. Vastikkeetonta rahaa riittää jaettavaksi ympäri maailmaa, mutta omille vanhuksille kakusta ei riitä kuin murusia. Näinkö demarit hallituksessa kantavat vastuuta äänestäjistään? Juvonen ja Reijonen ihmettelevät.

SUOMEN UUTISET