Koronavirus iski Djurgårdenin vanhainkotiin huhtikuun alussa työntekijöiden mukaan ”pommin lailla”. Laitoksessa kuoli kevään mittaan 29 ihmistä. Ihmisyys-sanaa laitokseen on vaikea yhdistää, sillä vanhuksia on kanteluiden mukaan kiusattu, nöyryytetty ja lyöty. Henkilökunta kiistää väitteet, kertoo Aftonbladet.

Korona iski kunnolla Djurgårdeniin huhtikuun alussa. Pääsiäisen tienoilla suuri osa vakituisesta henkilökunnasta oli saanut tartunnan ja sijaisia oli vaikea saada. Jos joku saatiin houkutelluksi paikalle, hän kääntyi ovelta tajutessaan taudin jylläävän laitoksessa. Kevään kuluessa laitoksessa kuoli 29 ihmistä, menehtyneitä on kuusi kertaa enemmän kuin vuosi sitten.

Korutonta kertomaa

– Tämä on todellakin tragedia, sanoo Agneta Berg-Wahlstedt, jonka sisar on asunut surullisen kuuluisassa vanhainkodissa. Laitoksen johto pimitti tietoja tautitilanteesta, joka taas huolestutti entistä enemmän iäkkäiden omaisia.

– Katosiko ihmisarvo pandemian myötä? Vaikka kyseessä ovat erittäin vanhat ja sairaat ihmiset, kai heilläkin on oikeus säälliseen elämään.

Hän on sydämistynyt myös siitä, että henkilökunta ei pitänyt säännöllisesti huolta varotoimista vanhuksia hoitaessaan. Eskilstunan kunnan selvityksen mukaan suojavälineitä kyllä oli käytettävissä, mutta syystä tai toisesta ne jäivät usein kaappiin.

Kyseisen selvityksen mukaan kielitaidon puute vaikeutti henkilöstöryhmien välistä yhteistyötä. Kommunikointivaikeudet eivät tosin olleet ratkaiseva syy tragediaan, sillä korona oli vanhainkodissa jo valloillaan sijaistenkin sairastuessa.

Hoitajat kiistävät laiminlyönnit

Eskilstunan Djurgårdenin vanhainkodista on tehty useita kanteluita vuosien varrella. Dementiasta kärsiviä ikäihmisiä on ilmiantojen mukaan pidetty ulosteisissa lakanoissa, heitä on kiusattu ja nöyryytetty, uhkailtu ja jopa lyöty, kertoo Ruotsin yleisradio. Hoitajat kiistävät laiminlyönnit.

Henkilökunta yritti pitää vanhukset omissa huoneissaan tartuntojen välttämiseksi. ”Yleisissä tiloissa sohvat ja nojatuolit käännettiin siten, ettei niillä voi istua, pöytä vietiin pois, samoin television kaukosäädin”, lukee kunnan selvityksessä.

Surujen laitos suljetaan

Vanhainkotiin ei ole otettu uusia asukkaita huhtikuun puolivälin jälkeen ja kunta on päättänyt sulkea laitoksen. Virkakunta syyttää synkistä tapahtumista vanhanaikaista laitosta ja sen ahtaita sekä hygienian kannalta hankalia tiloja. Väistötiloja ei ole ollut käytössä.

– Djurgårdenin hoitoyksikkö ei täytä dementikkojen hoidolle asettamiamme vaatimuksia, sanoo lausunnossaan sosiaalilautakunnan demaripuheenjohtaja.

SUOMEN UUTISET