Mistä EU:lle lahjaksi annettavat rahat oikein otetaan? Mistä Suomessa säästetään? Saamme takaisin vain noin puolet EU:hun laittamistamme rahoista. Onko suomalaisen euro enää vain 50 senttiä? Tätä kysyy kansanedustaja, talousvaliokunnan jäsen Minna Reijonen (ps.).

– Koronasta elpymisen rahoituksen neuvottelut tuntuivat menevän kehnosti Suomen osalta. Suomi maksaa EU:lle noin 6,6 miljardia. Takaisin Suomi saa ehkä noin 3,2 miljardia, Reijonen muistuttaa.

Hän kummastelee, miksi koronapaketilla tylytettiin Suomea meitä, vaikka on ennustettu, että maamme tokenee hitaasti koronasta.

Rahaa tarvitaan oman maan terveysmenoihin

Reijonen on jäsenenä myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hän kertoo, että hoitajamitoituksen jahkailu on tuntunut olevan pitkään suomalaista politiikkaa.

– Hoitajamitoitus 0,7 otetaan täysimittaisena käyttöön vasta vuonna 2023. Perussuomalaiset esittivät rahoitusta hoitajamitoitukseen jo vuodelle 2021. Hallitukselle perussuomalaisten esitys ei sopinut.

– Jos rahoitus hoitajamitoitukseen olisi huomioitu eduskunnassa jo ensi vuoden alusta täysimääräisenä, Suomen EU-neuvottelijoilla olisi ollut hyvä peruste kertoa maamme sosiaali- ja terveysmenoihin tarvittavista rahoista, toteaa Reijonen.

– Suomi menetti elpymisrahoja, samalla vuosittainen maksuosuutemme nousi. Emme saanneet edes alennuksia jäsenmaksuun ja siitä ei edes neuvoteltu.

Reijosen mielestä neuvottelujen tulos on nolo ja ikävä isku koko Suomelle, mutta varsinkin sosiaali- ja terveyspuolella asia voi tuntua kovastikin.

Mistä otetaan rahat?

– Mistä EU:lle lahjaksi annettavat rahat oikein otetaan? Mistä Suomessa säästetään? Sosiaali- ja terveyspuolelta ei ole varaa säästää ja jakaa almuja taloutensa huonosti hoitaneille maille, toteaa Reijonen. Millaiset ovat vaikutuksen arvioinnit asiasta? Ja onko niitä edes missään olemassa?

– On aika keskustella kriittisesti Suomelle epäedullisista päätöksistä.

SUOMEN UUTISET