Perussuomalaisten kansanedustaja ja geronomi Arja Juvonen vaatii akuutisti sairastuneille vanhuksille lisää kuntakohtaisia vuodehoivapaikkoja alueen omiin terveyskeskuksiin ja hoivakoteihin sekä omat kaistat päivystyksiin. Juvonen vaatii alasajettujen hoivapaikkojen ottamista käyttöön pikaisesti uudelleen.

– Vanhusten akuutit sairaudet, kuten keuhkokuume, kaatumisesta aiheutuneet vammat tai vaikea virtsatieinfektio, voivat olla niin vakavia, että vanhuksen pärjääminen omassa kodissaan muodostuu vaikeaksi. Kuitenkin huonokuntoiset vanhukset kotiutetaan sairaina, vaikka heidän paikkansa olisi toipua ympärivuorokautisen valvonnan alla. Myös vanhuksen odotuttaminen tuntitolkulla päivystyksessä lääkärille, laboratorioon tai röntgeniin pääsyä on kohtuutonta ja julmaa, kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) kuvailee tilannetta.

Sairastuneet vanhukset jäävät heitteille

Vanhusten hoivapaikkapulaan otti kantaa myös laaja joukko terveydenhuollon ammattilaisia jo vuosi sitten. Vetoomuksen allekirjoitti yhteensä 117 lääkäriä ja sairaanhoitajaa. (Lääkärilehti 10.8.2021).

Vetoomuksessa todettiin, että kun terveyskeskusten vuodehoivan paikat täyttyvät, kuntoutusta tai terveyskeskuspaikkaa tarvitseva potilas jää jumiin erikoissairaanhoitoon.

– Terveyskeskusten vuodeosastojen alasajo on ollut suuri virhe, ja se on johtanut siihen, että äkillisesti sairastunut vanhus jää heitteille. Sote-uudistus ei ole helpottamassa asiaa, koska hallitus ei ole osoittanut hyvinvointialueille niiden tarvitsemaa rahoitusta. Vaje on jopa 1,5 miljardia, ja on selvää, että tämä tilanne ei johda palveluiden paranemiseen, vaan palveluverkon karsimiseen ja keskittämiseen entisestään, Juvonen moittii.

Hallitukset toimet hölmöläisten matontekoa

Juvonen kertoo saavansa paljon viestejä ikääntyneiden omaisilta ja läheisiltä.

– Sain tiedon, että sairastunut huonokuntoinen ikääntynyt odotti yli kuusi tuntia päivystyksessä ilman kenenkään huomiota. Edes hoitajilla ei ollut hänelle aikaa.

Yhteiskunnassa on paha vika, kun se on luisunut tälle tasolle. Suomalaisten hyvinvointia tulee rakentaa kannattelemalla peruspilaria – sairastunut on kyettävä hoitamaan nopeammin, ja tähän prosessiin on laitettava resurssia eli rahaa. Samaan aikaan, kun julkisen terveydenhuollon kantokyky sakkaa, Sanna Marinin hallitus leikkaa yksityisten lääkäripalvelujen Kela-korvauksista.

– Ensin suomalaista ei hoideta päivystyksessä ajallaan, ja sitten hänen pääsynsä yksityiselle torpataan leikkaamalla Kela-korvaukset – hölmöläisen matontekoa, ei ihmisen edun mukaista, Juvonen kritisoi hallituksen toimintaa.

Suomen Uutiset