Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) paljasti tiistaina hallituksen suunnitelmat hyvinvointialueiden rahoitusvajeen paikkaamiseksi. Perussuomalaisten kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen ihmettelevät, miten ensi vuoden rahoituksen syöminen ennalta auttaa asiaa.

Hyvinvointialueet, sairaanhoitopiirit, THL ja lukemattomat asiantuntijat ovat tuoneet esiin hyvinvointialueiden riittämättömän rahoituksen. Nyt hallituskin on joutunut myöntämään ongelman – se ei ole antanut hyvinvointialueille tarpeeksi rahaa edes välttämättömistä palveluista selviämiseen.

– Mutta miten hallitus ratkaisee asian? Se jatkaa peittoa leikkaamalla toisesta päästä, nimittäin ensi vuoden rahoituksesta, moittivat kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.

Hallituksen vaalikikkailua

Hallituksen toiminta vaikuttaa vaalikikkailulta, jolla ongelmat pyritään lakaisemaan piiloon. Nykyinen hallitus on vallassa enää pari kuukautta ja hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa nyt kuukauden, mutta jo tässä vaiheessa on selvää, että uudistus on epäonnistunut. Asia on ollut tiedossa alusta asti, mutta hallitus ei halunnut kuunnella perussuomalaisten varoituksia. Nyt tilanne on räjähtämässä käsiin.

– Hallitus ratkaisee ongelman hetkellisesti sillä, että se syö hyvinvointialueiden ensi vuoden rahoituksesta 150 miljoonaa, joka annetaan hyvinvointialueille ennakkomaksuna jo nyt, jotta tästä vuodesta selvittäisiin. Mutta miten ensi vuodesta selvitään? Pitäisikö seuraavan hallituksen syödä vuorostaan jo vuoden 2025 budjetista? Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.

Hallituksen perintö on valtava velkataakka

Hallitus jättää perinnöksi seuraajalleen valtavat velat ja kipeät leikkaukset. Sote-uudistuksen suurin säästöpotentiaali liittyi hallinnon tehostamiseen, mutta tämän potentiaalin hallitus menetti perustamalla keskustan vaatimuksesta järjettömän suuren määrän hyvinvointialueita, 21 kappaletta, jälleen asiantuntija-arvioiden vastaisesti.

Nyt raha, joka tarvittaisiin hoitajamitoituksen toteuttamiseen ja osastopaikkojen lisäämiseen, meneekin johtajien palkkaamiseen ja poliittisten luottamushenkilöiden lisäämiseen.

– Kun inflaatio laukkaa ja korot nousevat, tämän hallituskauden valtava velkaantuminen johtaa kestämättömään tilanteeseen. Sanna Marinin hallituksen perintö seuraavalle hallitukselle on valtava velkataakka. Kun vihervasemmistohallitus on törsännyt neljä vuotta kuin viimeistä päivää, seuraavan hallituksen pitää laittaa talous kuntoon. Tämän nykyiset hallituspuolueet tulevat laittamaan seuraajiensa syyksi, Juvonen, Juuso ja Reijonen ennustavat.

Suomen Uutiset