Hallitus suunnittelee lakia potilasturvallisuuteen vedoten, joka käytännössä pakottaisi lakossa olevia hoitajia töihin. Lakiesityksen antaminen on viivästynyt aiotusta, ja sen tiedetään hiertävän hallituksen sisällä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmettelee hallitusta, joka on jälleen kepittämässä hoitoalaa.

– Kauniista puheista huolimatta, etenkin aluevaalien alla, hallitus ei ole valmis tekemään mitään konkreettisia korjaustoimia hoitoalalle. Sen sijaan hoitajat ovat hallituksen poliittinen heittopussi, jolle voidaan lupailla mukavia ja tosipaikan tullen kuitenkin kepittää, Purra sanoo.

Vasemmisto raivoaisi, jos se olisi oppositiossa

– Jos maassa olisi oikeistohallitus, joka suunnittelisi hoitajien pakkolakia millä tahansa perusteilla, koko vasemmisto-oppositio raivoaisi ja kannustaisi Senaatintorilla toinen toistaan seuraavia mielenosoituksia. Ilmassa kaikuisivat lahtarisyytökset, kuten viime hallituskaudella. Pääministerikin vielä oppositiossa ollessaan kannusti naisvaltaisia aloja yleislakkoon palkkakehityksen ja arvostuksen nostamiseksi. Nytkö se ei sitten enää käy, Purra ihmettelee.

– Perussuomalaisten mielestä hoitajilla on täysi oikeus vaatia parempaa laillisessa lakossa.

Ratkaisu neuvottelemalla – ei pakkolaeilla

Purran mukaan hallituksen sote- ja hoitoalan ongelmien korjaaminen on luokattoman huonoa. Hän toivoo, että työmarkkinaosapuolet palaavat pian neuvottelupöytään, ja asiaan saadaan ratkaisu.

– Tosiasia on, että kunnilla ei ole rahaa tämänkään hetkisiin menoihin. Ei edes nykyisiin palveluihin sotessa. Kuntien talous on voimakkaan alijäämäinen, vaikka sitä koronatukipaketit keinotekoisesti peittelevät. Hallitukselta tulee uusia tehtäviä liukuhihnalta, mutta raha ei seuraa, Purra sanoo.

Soteuudistukseen riittävä rahoitus puuttuu yhä

– Surkeinta on, että kiireellä läpi vietyyn soteuudistukseen ei edelleenkään ole varattu edes välttämättömiä resursseja. Ei sen paremmin ICT:hen kuin palkkaharmonisointiin. Ei ole lainkaan selvää, että palveluita kyetään aikataulussa siirtämään hyvinvointialueen hoidettavaksi. Perussuomalaiset puhui tästä koko aluevaalikampanjan ajan, ja se on entistä ajankohtaisempaa. Lisäbudjeteista ei ole ollut riittävää apua, Purra kuvaa.

– Seuraavalle hallitukselleko tämäkin jää?

Ratkaisu menojen priorisoinnissa

– Rapautuvat terveyspalvelut, hoitoalan vakavat ongelmat työhyvinvoinnissa, aiottu pakkolaki ja soteuudistuskupla kertovat karua kieltään hallituksen kyvyttömyydestä lunastaa lupauksiaan tai edes puhua totta. Hoitoalalla on kriisi, Purra sanoo.

– Perussuomalaisten linjana on tärkeysjärjestys, jossa suomalainen tulee ensin – omien kansalaistemme turvallisuus ja hyvinvointi. Valtion kaikkien menojen pitäisi heijastaa tätä, ja siksi vastustamme rahojen jakamista pitkin maailmaa, maahanmuuttoon, kehitysapuun ja vaikuttamattomaan ilmastokunnianhimoon.

– Sitä pitäisi käyttää omiimme, kuten sotepalveluihin ja hoitoalan ongelmien korjaamiseen. Tähän hallitus ei ole valmis, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET