Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) vahvistaa ylimielisessä Twitter-möläytyksessään sen, mikä jo aiemmin on tullut selväksi: kokoomus haluaa työllistää hoitoalalle lähinnä maahanmuuttajia, koska he suostuvat tekemään töitä pienemmällä palkalla kuin suomalaishoitajat.

Juhana Vartiaisen tänään somessa julkaistu kommentti on vastaus Tehyn puheenjohtajalle Millariikka Rytköselle, jota on haastateltu Helsingin Sanomiin. AY-jyrä Rytkönen on käynyt kovaan taistoon hoitajien parempien palkkojen ja työolojen puolesta.

Jutussa Rytkönen ennakoi, että jos valtiolta ei löydy rahaa hoitajien palkkojen korottamiseen, uutta työehtosopimusta ei tule tai se jää lyhyeksi. Rytkönen esittää myös, että hoiva-alan ongelmia ei voi ratkaista työperäisellä maahanmuutolla.

Jutussa Rytkönen esittää olennaisen kysymyksen:

– Miten tilanne paranee sillä, että pienipalkkaiselle alalle rahdataan kehitysmaista vielä pienipalkkaisempia työntekijöitä?

Kokoomus haluaa Suomeen kahdet työmarkkinat

Kokoomuspormestari Vartiaisen vastaus Tehypomolle on ylimielinen, jopa kylmänkalsea. Vartiainen kuitenkin tulee samalla vahvistaneeksi sen mikä jo aiemmin on ollut selvää: kokoomus haluaa työllistää hoitoalalle (toki monelle muullekin alalle) lähinnä maahanmuuttajia, koska he suostuvat tekemään töitä pienemmällä palkalla kuin suomalaishoitajat.

Vähemmän yllättävästi möläytystä kritisoidaan.

Suomalainen hoitaja, jos siis olet joskus tullut ajatelleeksi kokoomuksen äänestämistä, niin nyt on syytä miettiä uudelleen. Kokoomus ei ole sinun puolellasi. Kokoomus ei halua sinulle palkankorotusta, eikä parempia työoloja. Kokoomus tahtoo korvata sinut kaukomailta saapuvalla maahanmuuttajahoitajalla, koska maahanmuuttaja tyytyy vähempään ja tulee työnantajalle halvemmaksi.

Koko puolue komppaa halpatyövoiman puolesta

Halpatyövoiman maahanmuutto tulee kuitenkin veronmaksajalle erittäin kalliiksi. Samalla työvoiman tarjonnan paisuttaminen maahanmuutolla laskee palkkoja, koska syntyy työnantajalle edulliset työmarkkinat.

Suomalaista työntekijää luonnollisesti ei auta se, että avoimeen työpaikkaan työllistyy EU:n ulkopuolelta saapunut maahanmuuttaja, joka usein suostuu tekemään töitä orjapalkalla.

Kokoomuksen kanta on tosin jo pitkään ollut, että Suomi ei pärjää ilman ”työperäisiä” maahanmuuttajia.

Kansanedustaja Kai Mykkänen on Vartiaisen ohella yksi innokkaimpia halpatyövoiman maahanmuuton komppaajia kokoomuksessa. Vartiaisen tavoin myös Mykkäsen ratkaisu Suomen hoitajavajeeseen tulee ulkomailta.

– Ehdottomasti kannatan, että ohjelmallisesti sovitaan sujuvammista rekrytointijärjestelyistä Ukrainan ja Filippiinien kanssa, joissa maissa on ammattitaitoista sotealan porukkaa, Mykkänen hehkutti aluevaalien alla.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon linja tiedetään: Orpo täyttäisi kaikki avoimet työpaikat mielihyvin Suomen rajojen ulkopuolelta saapuvalla halpatyövoimalla. Orpon puheiden perusteella halpatyövoiman maahantuonti on tällä hetkellä yksi puolueen kärkihankkeista.

– Kokoomus tekee työtä siinä että miten me saadaan Suomeen tuhansia ja tuhansia työperäisesti maahan tulevia. Me tarvitaan kansainvälisyyttä, että Suomi pärjää, Orpo intoili viime syksynä politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa.

Hoitoalan ongelmiin puututtava

Suomessa ei ole hoitajapulaa, koska Suomi on täynnä koulutettuja hoitajia. Alan houkuttelevuus on kuitenkin laskenut ja hoitoalalta siirrytään muihin tehtäviin ja ulkomaille enenevässä määrin. 320 000 koulutetusta soteammattilaisesta 72 000 työskentelee jo muualla.

Perussuomalaiset on pitkään esittänyt, että ensinnä tulisi puuttua hoitoalan sisäisiin ongelmiin ja keventää työn kuormittavuutta. Maahanmuutolla hoitoalan ongelmat eivät ratkea.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on myös todennut, että tällä hetkellä hoitotyö on liian raskasta suhteessa palkkaan, mikä on johtanut siihen, että moni on vaihtanut alaa. Purra katsoo, että mikäli sotesektorin sisäisiä ongelmia ei kyetä ratkaisemaan, työperäinen maahanmuutto ei voi olla ratkaisu.

Perussuomalaiset esittää yleisesti työn verotuksen keventämistä, mikä olisi hyvä asia myös hoitajille, koska jatkossa palkasta jäisi enemmän käteen.

Otsikkoa tarkennettu 29.1.2022 klo 20.39.

SUOMEN UUTISET