Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden yhteisessä vaalipaneelissa puoluejohtajat keskustelivat myös väestöpolitiikasta ja suomalaisten syntyvyydestä. Perussuomalaisten Riikka Purra painotti, että syntyvyys on kohtalonkysymys koko Suomelle, koska moniin perheisiin syntyy tällä hetkellä vähemmän lapsia kuin vanhemmat toivoisivat.

Aihe on tärkeä, sillä Suomi harmaantuu ja syntyvyys on laskussa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa syntyi tammi-kesäkuun 2022 aikana 22 180 lasta, eli 2 453 lasta vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana ajankohtana.

Orpolla sama lääke melkein kaikkeen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti hieman oudon, mutta tarkemmin ajatellen ei ehkä sittenkään hänelle niin yllättävän ratkaisun syntyvyyden vahvistamiseksi ja sille, että suomalaiset uskaltaisivat perustaa enemmän perheitä.

– Ensimmäinen konkreettinen pointti on se, että me tarvitaan fiksua työperäistä maahanmuuttoa, Orpo päästeli yllättäen ja lisäsi pitävänsä hienona, että ukrainalaiset on otettu hyvin vastaan.

Tunnetusti Orpo hehkuttaa ja ylistää työperäistä maahanmuuttoa aina tilaisuuden tullen, mutta on hyvin vaikeaa nähdä, mikä yhteys EU:n ulkopuolelta Suomeen saapuvilla työntekijöillä olisi suomalaisten vauvaboomiin ja perheenperustamisintoon. Orpon kommentti toki tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia eri tulkinnoille.

Perhemyönteisempi politiikka kannustimeksi

Perussuomalaisten Riikka Purra totesi, että syntyvyys on kohtalonkysymys Suomelle ja huomautti, että moniin perheisiin syntyy nyt vähemmän lapsia kuin vanhemmat toivoisivat.

– Tilanne koskettaa erityisesti naisia, jotka ovat varovaisia etenemään perheen perustamisessa, jos oma tulevaisuus, työpaikka ja toimeentulo näyttävät epävarmoilta.

Purra esitti, että syyt taustalla ovat kuitenkin monitahoisemmat eikä asiaa saada ratkaistua yksinomaan taloudellisin toimin, vaan myös laajemmin perhemyönteisellä politiikalla voidaan vaikuttaa, kuten esimerkiksi Virossa on onnistuttu.

Maailmanlopun julistaminen ei auta

Myös katastrofeilla ja maailmanlopun tunnelmilla pelottelu sekä muu ilmastokiihkoilu mediassa saattaa vaikuttaa estävästi suomalaisten perheiden perustamishaluun. Erityisesti Yleisradio on pelotellut ekokatastrofeilla jo vuosikaudet.

– Mediassa on kerrottu myös, että ilmastonmuutos on tekijä, joka pelottaa ihmisiä, etteivät he halua tehdä lapsia. Syyllistäminen ja manaaminen ei siis ainakaan kannusta ketään, Purra sanoi.

Perussuomalaiset ovat aiemmin esittäneet useita eri toimia lapsiperheiden hyvinvointiin panostamiseksi, kuten verohelpotuksia sekä lapsi- ja perhemyönteistä perhevapaauudistusta.

Suomen Uutiset