

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Traumaattiset synnytyskokemukset esteenä toivotulle lapsiluvulle – Simula: ”Äitien hyvinvointi kaipaa huomiota”
Vuonna 2022 syntyvyys laski jälleen ennätyksellisesti Suomessa, kun puolestaan vuonna 2021 koettiin hetkellinen vauvabuumi. Tuoreen perhebarometrin mukaan lapsia halutaan jopa enemmän edellisvuosiin verrattuna, mutta niitä ei silti saada. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula pitää tuloksia hälyttävinä.
Barometriin vastasi sekä lapsettomia 20–34-vuotiaita suomalaisia että yhden lapsen vanhempia. Erääksi yllättävän yleiseksi syyksi nousivat traumaattiset kokemukset ensimmäisestä synnytyksestä; jopa kolmannes 20–45-vuotiaista äideistä nimesi omakohtaiset traumaattiset synnytyskokemukset syyksi olla kasvattamatta lapsilukua.
– Syntyvyyden nostamiseen ei ole järin helppoja ratkaisuja, mutta kaikki mahdollinen on tehtävä. Yksi ihan olennaisin asia olisi ennaltaehkäistä traumaattisia synnytyskokemuksia ja hoitaa niitä asianmukaisesti, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula.
– On huolestuttavaa, että joka kolmas vastanneista yhden lapsen äideistä nosti traumaattisen synnytyskokemuksen esteeksi päästä haluamaansa lapsilukuun. Se kertoo, ettei synnytys- ja neuvolatoiminnassa ole kaikki niin hyvin kuin voisi olla.
Syntyvyys jyrkässä laskussa
Syntyvyydestä ja sen rajusta laskusta on oltu huolissaan Suomessa jo pitemmän aikaa. Syntyvyys on laskenut jyrkästi 1940-luvun jälkeen ja jatkanut laskuaan tasaisesti tähän päivään saakka, vuoden 2021 pienestä noususta huolimatta. Suomessa tehdään paljon työtä lapsiperheiden ja lasten eteen, ja olosuhteet saada jälkikasvua ovat maailman parhaimmistoa.
– Äitien hyvinvointiin ja jaksamiseen täytyisi panostaa kuitenkin aiempaa paljon enemmän. Aivan liian moni pienen lapsen äiti kärsii väsymyksestä ja muista terveysongelmista, joihin he eivät saa tai uskalla pyytää apua. Yksi synnytyksen jälkeinen jälkitarkastus ei ole riittävä, vaan äidin terveyden tukemiseen olisi kiinnitettävä nykyistä parempaa huomiota myös neuvolakäynneillä, Simula huomauttaa.
Myös isät kaipaavat tukea
Kansanedustaja Jenna Simula on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen traumaattisten synnytyskokemusten ennaltaehkäisystä ja yhdenmukaisesta ja tarpeeksi perusteellisesta hoidosta hyvinvointialueilla. Suurimpana huolena hän nostaa esiin sen, etteivät perheet välttämättä saavuta haluamaansa lapsilukua traumaattisten kokemusten vuoksi. Simula on aiemmin nostanut syntyvyyskeskustelussa esille myös isät, jotka jätetään huomiotta aivan liian usein.
– Isät kaipaavat aivan samalla tavalla tukea ennen ja jälkeen lapsen syntymän. Kokemukset isän sivuuttamisesta neuvolakäynneillä tai synnytysvalmennuksessa ovat esimerkkejä siitä, miten isiin suhtaudutaan edelleen turhan penseästi ja ulossulkevasti, Simula muistuttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- synnytyskokemukset perhebarometri isyys terveysongelmat neuvola äitiys hyvinvointi Syntyvyys Jenna Simula lapsiperheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomessa ei ole tarpeeksi Suomi-vauvoja eikä Suomi-isiä – Ranne: ”Kehotan woke-vouhottajia ja ilmastopaniikin lietsojia katsomaan sydämeensä, mitä on tullut tehtyä”

Unkari vapauttaa alle 30-vuotiaat äidit tuloverosta – opintolainankin saa anteeksi tekemällä lapsen

Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle

Suomalaiset lapset vaarassa jäädä kielivähemmistöön monikulttuurisissa päiväkodeissa, PS:n Tavio nosti uhkakuvan esille – Kulttuuriministeri Li Anderssonilta hälläväliä-tyylinen vastaus

Suomi Ruotsin tiellä: Sosiaalinen maahanmuutto kärjistää koulujen ja asuinalueiden eriytymistä hyviin ja huonoihin – kärsijöinä erityisesti lapset ja nuoret

Ministeri Kiuru ohitti Simulan kysymyksen äitien terveysongelmista – Simula: ”Eikö äitien jaksamista oteta tosissaan?”

Perussuomalainen Nuoriso vaatii enemmän tukea lapsiperheille: ”Väestökato uhkaa Suomea”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.