Unkari jatkaa perheystävällistä politiikkaansa vapauttamalla kaikki alle 30-vuotiaana äidiksi tulleet naiset tuloverosta. Myös opintolainan saa anteeksi tekemällä lapsen alle kolmikymppisenä.

Vuoden 2023 alusta lähtien kaikki alle 30-vuotiaana äidiksi tulleet naiset vapautetaan tuloverosta, kertoo Unkarin pääministerin erikoisavustaja Twitterissä. Tämän uudistuksen jälkeen tuloverosta vapautettuja ovat kaikki työssä käyvät alle 25-vuotiaat nuoret, alle 30-vuotiaat ensisynnyttäjät ja kaikenikäiset vähintään neljän lapsen äidit.

Eikä siinä vielä kaikki! Lisäksi alle 30-vuotiaat äidit saavat opintolainansa anteeksi, jos lapsi on syntynyt opintojen aikana tai kahden vuoden kuluessa opintojen päättymisestä.

Jopa kymmenet tuhannet voivat hyötyä verovapaudesta

Nämä uudistukset ovat osa Unkarin perheystävällistä politiikkaa, jolla pyritään unkarilaisten syntyvyyden lisäämiseen ja perheiden tukemiseen. Verohelpotukset on haluttu viedä läpi tiukasta taloustilanteesta huolimatta.

– Hallituksen laskelmien mukaan jopa kymmenet tuhannet nuoret äidit voisivat hyötyä tuloverovapaudesta, kertoo valtiosihteeri Ágnes Hornung.

Nuoria rohkaistaan perheen perustamiseen

Äiti saa tuloverovapauden riippumatta siitä, onko hän sinkku, naimisissa tai eronnut. Verovapaus on voimassa 12. raskausviikolta siihen saakka, kunnes äiti täyttää 30 vuotta. Uuden tukimuodon tavoitteena on kasvattaa syntyvyyttä ja lisätä perheiden käytettävissä olevia tuloja.

Jo aiemmin kaikki alle 25-vuotiaat unkarilaiset miehet ja naiset on vapautettu tuloverosta. Tämänkin tuen tavoitteena on rohkaista nuoria perheen perustamiseen.

Tuloverovapauden lisäksi nuoret äidit ja perheet ovat oikeutettuja monenlaisiin muihinkin tukiin, kuten verotuksen perhevähennykseen, lainan muodossa annettavaan raskausajan tukeen ja kotihoidon tukeen.

Lisää unkarilaisia luonnonmenetelmällä

Monet EU-maat pyrkivät ratkaisemaan väestön vähenemiseen liittyvät ongelmansa maahanmuutolla. Unkarissa sen sijaan panostetaan siihen, että unkarilaiset tekisivät enemmän lapsia. Valtion määrätietoinen politiikka lapsiperheiden tukemiseksi onkin vaikuttanut syntyvyyden nousuun Unkarissa.

Pahasti laskussa ollut syntyvyyden trendi onnistuttiin Unkarissa kääntämään siten, että kokonaishedelmällisyysluvun kasvu maassa oli suurin kaikista EU-maista vuosien 2010 ja 2019 välisellä jaksolla. Suomessa sen sijaan tapahtui samalla ajanjaksolla suurin syntyvyyden lasku kaikista EU-maista, kun syntyvyys laski 28 prosenttia.

Unkarilainen perhepolitiikka sisältää monenlaisia tukimuotoja kodinperustamisavustuksista verovähennyksiin ja tuettuihin lainoihin. Ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi vuosi sitten raportin Perhepolitiikka ja syntyvyys Unkarissa. Raportti on ladattavissa Suomen Perustan sivuilta.

SUOMEN UUTISET