

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perhe on yhteiskunnan perusta – ”Suomessa tarvitaan toimia suomalaisten syntyvyyden nostamiseksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ottaa kantaa tuoreessa Rantalakeudessa, Iijokiseudussa, Koillissanomissa ja Pyhäjokiseudussa julkaistussa kolumnissaan Suomessa harjoitettuun puutteelliseen väestö- ja perhepolitiikkaan. Immosen mielestä perhepolitiikkaa on ryhdyttävä uudistamaan vastuullisempaan suuntaan, jotta suomalaisten syntyvyys saadaan nousuun.
– Eurooppalaisen kantaväestön syntyvyys on pohjalukemissa, kun taas Eurooppaan maahanmuuttajina saapuneiden syntyvyys on selvästi kantaväestöä korkeampaa. Väestön luonnollinen uusiutuminen loppuu ja väestön määrä kääntyy laskuun, kun syntyvyys laskee alle 2,1 lapseen naista kohden, Olli Immonen kirjoittaa.
– Suomen kokonaishedelmällisyys oli vuonna 2010 vielä 1,87 lasta naista kohti. Vuonna 2019 se oli enää 1,37 lasta naista kohti. Luku on Pohjoismaiden historian alhaisin ja alle EU:n keskiarvon. Syntyvyys on alhaisempi kuin kertaakaan sitten 1860-luvun nälkävuosien.
Lapsiperheisiin on panostettava
Immosen mukaan syntyvyyden aleneminen Suomessa voi liittyä perhearvojen aliarvostukseen politiikassa. Perhepoliittiset etuudet olivat politiikan keskiössä 1940-luvulla ja se lisäsi syntyvyyttä. Etuuksiin panostettiin uudelleen 1970- ja 1980-luvuilla, mutta leikattiin 1990-luvun laman jälkeen. Viimeaikaisen syntyvyyden lasku näyttäisi alkaneen vuoden 2008 talouskriisistä.
– Syntyvyyden vertailumaaksi voi ottaa Unkarin, jossa kokonaishedelmällisyysluvun kasvu oli suurin kaikista EU-maista vuosien 2010 ja 2019 välisellä jaksolla. Suomessa syntyvyys laski kyseisellä jaksolla lähes 28 prosenttia. Tästä huolimatta Suomen väkiluku kasvoi tarkastelujaksolla maahanmuuton seurauksena, Immonen toteaa.
– Unkarissa syntyvyyden nousuun on vaikuttanut valtion tavoitteellinen politiikka lapsiperheiden tukemiseksi. Perhepolitiikka on sisältänyt monenlaisia instrumentteja, joilla perheitä tuetaan. Unkari näkee väestöllisten ongelmien ratkaisun omassa kansassaan, ei maahanmuutossa.
Köyhyyden pelko esteenä
Immonen korostaa, että EU-alueella ei synny vähemmän lapsia siksi, etteivätkö ihmiset haluaisi lapsia.
– Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset olisivat kaikissa EU-maissa halunneet enemmän lapsia kuin heille syntyi. Köyhyyden pelko sekä asumiseen ja työssäkäyntiin liittyvät vaikeudet kuitenkin estävät pariskuntia hankkimasta niin monta lasta, kuin ne haluaisivat.
– Perhepolitiikalla voidaan tukea perheitä, jotta ne pystyvät hankkimaan haluamansa määrän lapsia ilman, että taloudelliset ongelmat ovat esteenä. Hallituksen on ryhdyttävä tukemaan perheitä eri keinoin erityisesti tilanteessa, jossa energian ja ruoan hinnat nousevat. Perheiden ostovoimaa on vahvistettava, Immonen vaatii.
Verohelpotuksia keskiluokalle
Immosen mielestä Unkarin mallin mukaan perheille voitaisiin myöntää muun muassa kodinperustamisavustusta, korotonta vauvalainaa, pikkukuntien kodinperustamisavustusta ja asuntolainatukea.
– Verohelpotuksia tulisi kohdistaa erityisesti työssäkäyvän keskiluokan hyväksi esimerkiksi niin, että ihminen maksaa ansiotuloveroa sitä vähemmän, mitä enemmän perheessä on lapsia.
– Lapsi- ja perhemyönteinen perhevapaauudistus, vanhempien eläkekertymien tasaisempi jakaminen kotonaolovuosilta sekä vanhempainvapaan kustannusten tasaaminen nais- ja miesvaltaisten alojen kesken rohkaisisivat nuoria aikuisia näkemään lapsiperhe-elämän positiivisemmassa valossa, Immonen kirjoittaa.
Maahanmuutto ei paranna huoltosuhdetta
Immonen näkee, että Suomessa tarvitaan aktiivisia väestö- ja perhepoliittisia toimia suomalaisten syntyvyyden nostamiseksi.
– Maahanmuutosta ei ole huoltosuhdeongelmien korjaajaksi niin kauan, kun maahanmuuttajat eivät työllisty. Taloudellinen huoltosuhde ei parane, jos maahanmuuttajat aiheuttavat enemmän julkistaloudellisia kustannuksia kuin maksavat veroja.
– Riittävä syntyvyys on kansallisen elinvoiman tae. Hallituksen on ryhdyttävä pikaisesti uudistamaan perhepolitiikkaa. Yhtä tärkeää on parantaa maamme sisäistä turvallisuutta. Perheet haluavat hankkia lapsia turvalliseen yhteiskuntaan. Jokaisen suomalaisen lapsista vanhuksiin on voitava liikkua turvallisesti kaduilla kaikkina vuorokaudenaikoina, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perhepolitiikka työssäkäynti yhteiskunta huoltosuhde suomalaiset Syntyvyys Unkari Sisäinen turvallisuus Olli Immonen talous Asuminen verotus maahanmuutto lapsiperheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”

Perussuomalaiset: Kantaväestön vähenemisen syyt Helsingissä selvitettävä

Hallitus neuvoo kiristämään vyötä ja laskemaan elintasoa – Purra: 18 euroa lisää sosiaaliturvaan ei auta hintojen kanssa kärvisteleviä työssäkäyviä

Perussuomalaiset julkisen talouden suunnitelmasta: Hallitus vieraantunut suomalaisten arjesta – valtion menoja on priorisoitava ja veroja laskettava

Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”

Unkari vapauttaa alle 30-vuotiaat äidit tuloverosta – opintolainankin saa anteeksi tekemällä lapsen

Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle

Maahanmuuttajien lapsilla paljon autismia – riski 50-kertainen verrattuna suomalaisten äitien lapsiin

Traumaattiset synnytyskokemukset esteenä toivotulle lapsiluvulle – Simula: ”Äitien hyvinvointi kaipaa huomiota”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.