Perussuomalaiset nosti eduskunnan kyselytunnilla keskusteluun perheiden hyvinvoinnin ja suomalaisen perhepolitiikan. Kansanedustaja Jenna Simula tiedusteli hallitukselta, milloin äidit saavat tasavertaiset palvelut ympäri Suomen ja apua ilman vähättelyä silloin, kun tarvitsevat. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ei tuntunut ymmärtäneen kysymystä, vaan ohitti sen täysin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula kertoi puheenvuorossaan, etteivät naiset saa tarpeeksi apua pikkuvauva-ajan väsymykseen tai muihin terveysongelmiin. Hän nosti esille esimerkiksi raudanpuutteen, joka on varsin yleinen vaiva odottavilla äideillä ja synnytyksen jälkeen.

Äidit kohtaavat vähättelyä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ohitti kysymyksen täysin. Kiuru ei tuntunut ymmärtäneen kysymystä, vaan vastauksessaan suitsi kysyjää ja kehui suomalaisia laadukkaita synnytyspalveluita.

– Olen tismalleen samaa mieltä siitä, että Suomessa on äärimmäisen laadukkaat neuvola- ja synnytyspalvelut, mutta äitien terveysongelmiin kiinnitetään aivan liian vähän huomiota ja liian usein äidit kohtaavat vähättelyä, kun yrittävät saada apua esimerkiksi pitkittyneeseen väsymykseen liittyen. Jos edes pystyvät tai uskaltavat apua pyytää, Simula kommentoi kyselytunnin jälkeen.

Väsymys ei johdu vain univajeesta

Puheenvuorossaan Simula painotti, miten tärkeää äitien ja isien hyvinvointi on vauvalle. Hän pitää outona näkemyksenä sitä, että jopa toimintakyvyn täysin vievä väsymys millään tavalla kuuluisi pikkuvauva-arkeen.

– Väsymys ei johdu vain univajeesta, joka vauva-arjessa nyt on ihan ymmärrettävää, vaan se on myös oire useille sairauksille, kuten raudanpuutteelle, josta kärsii eri arvioiden mukaan jopa yli 20 prosenttia äideistä. Univajeen ja muiden vauva-ajan muutosten kanssa selviää huomattavasti paremmin, jos terveys muuten on kunnossa ja apua saa, kun sitä pyytää, Simula korostaa.

Ongelmat tulee ottaa vakavasti

Simulan mukaan on hankalaa käydä keskustelua äitien kohtaamista ongelmista, jos keskustelussa vedotaan aina lopulta siihen, että joitakin asioita tehdään maailman mittapuulla erittäin hyvin.

– Eihän palveluita saada kehitettyä, jos aina kiistetään ongelmat, joita kuitenkin selkeästi on, kuten esimerkiksi äitien kohtaama vähättely tai luukulta toiselle pompottelu sosiaali- ja terveyspalveluissa. Ongelmat tulee ottaa vakavasti, ja tällaisiin isoihin ja syntyvyyteenkin sekä lasten hyvinvointiin vaikuttaviin asioihin on keksittävä ratkaisuja, ei lakaista niitä maton alle, Simula huomauttaa.

Suomen Uutiset