Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen on jättänyt tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii hallitusta selvittämään perusteellisesti, mitkä tekijät Suomessa ovat johtaneet siihen, että kuolleiden määrä on noussut merkittävästi.

– Huhtikuussa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) otti Twitterissä kantaa kuolleiden määrän kasvuun. Hän totesi muun muassa, että marras-joulukuussa kuolleiden luku oli 15 prosenttia vuosien 2017–2020 marras-joulukuuta korkeampi ja että asia ”pitää selvittää tarkemmin”. Mielestäni ylikuolleisuuden syyt tulee selvittää viipymättä, Olli Immonen sanoo.

Alkuvuoden Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan Suomessa kuoli viime vuonna 57 343 ihmistä. Kuolleiden määrä oli suurin sitten sotavuoden 1944. Verrattuna viimeiseen korona­virus­pandemiaa edeltäneeseen vuoteen 2019 kuolleita oli 3 394 enemmän ja vuoteen 2020 verrattuna 1 855 enemmän.

– Kasvua edellis­vuodesta oli siis noin kolme prosenttia. Tilastokeskuksesta on myös kommentoitu, että viime vuonna kuoli joka päivä puolitoista ihmistä enemmän kuin olisi tilastollisesti pitänyt kuolla.

Kuolleiden määrä korkein sotien jälkeen

Tilastokeskuksen mukaan kuolleisuuden kasvu on tullut erityisesti yli 85-vuotiaiden kuolleisuuden lisääntymisestä. Jos vertaa vuotta 2021 vuosien 2017–2020 keskimääräiseen kuukausittaiseen kuolleiden määrään, kuolleiden määrät ovat olleet normaalia suurempia toukokuusta lähtien koko loppuvuoden ajan.

– Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan tämän vuoden tammikuussa Suomessa kuoli 10 prosenttia enemmän ihmisiä kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Kuluvan vuoden tammikuun ennakollinen kuolleiden lukumäärä on vuodesta 1945 alkavan mittaushistorian korkein. Tämä on erittäin huolestuttavaa, Immonen toteaa.

Syy selvitettävä pikaisesti

THL:n emeritusprofessorin mukaan vuoden 2021 heinäkuun ja 2021 joulukuun välillä koronakuolemia vahvistettiin 476 henkilöä, mutta ylikuolleisuutta kirjattiin 2 400 tapauksen verran. Korona-ajan ylikuolleisuus ylitti vuoden lopussa Covid-kuolleisuuden 80 prosentilla.

– Tilastokeskus on julkaissut tuoreen ennakkotilaston kuukausittaisista väestönmuutoksista. Siitä on havaittavissa myös, että syntyvyys on laskenut Suomessa helmikuussa 11,5 prosenttia ja maaliskuussa 16,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Alhainen syntyvyys ja ylisuuri kuolleisuus ovat kansakunnan väestönkehityksen kannalta erittäin huolestuttavia ilmiöitä. Hallituksen on selvitettävä pikaisesti, mitkä tekijät Suomessa ovat johtaneet tähän kehityssuuntaukseen, Immonen vaatii.

Suomen Uutiset