
Perhesuunnittelu herättää ristiriitaisia tunteita ongelmalähiöissä: ”On naisen oma asia päättää kuinka monta lasta haluaa”
Ulkomailla syntyneet äidit synnyttävät enemmän lapsia kuin Ruotsissa syntyneet ja jäävät helposti yhteiskunnan ulkopuolelle, kirjoittaa Göteborgs Posten. Poliitikot ovat periaatteessa yhtä mieltä siitä, että perhesuunnittelua pitää lisätä ja tukipolitiikkaa reivata. Itseoppineet paikalliset ”kätilöt” ovat eri mieltä.
“Doula” on itseoppinut ”kätilö” tai synnyttäjän tukihenkilö. Hänellä on kokemusta synnytyksistä ja hän tukee äitiä myös ennen ja jälkeen synnytyksen. Doula saa rahallista korvausta, joka tulee useimmiten äidiltä ja tämän läheisiltä tai joskus myös suoraan yhteiskunnalta.
– Tapaamme usein perheitä, joilla on paljon lapsia ja jotka kertovat, että ihmiset kyselevät heiltä, ”miksi sinulla on noin monta lasta”, kertoo doula ja kulttuuritulkki Saido Mohamed. Hän on monen kollegansa tavoin suivaantunut poliitikkojen halusta puuttua lapsilukuun.
– Mielestäni se on väärin. Kenelläkään ei ole oikeutta puuttua toisten lapsimäärään.
– Paremminkin naiset haluavat enemmän lapsia, eivät miehet, säestää Ubah Abdisamad.
– Asia on siis päinvastoin kuin luullaan.
”Suuresta lapsimäärästä tulee helposti kannustin”
Perhesuunnittelu on ongelmalähiöissä vaikea asia ja siitä puhuvat on aiemmin leimattu helposti rasisteiksi. Vaikka kyseessä on naisten perusoikeus päättää itse omasta elämästään, eikä tehdä valintojaan mahdollisen painostuksen alla ja ajautua tukiriippuvuuteen.
– Lapsimäärästä tulee helposti kannustin, sillä suuri lapsimäärä kasvattaa tukia, perustelee kansanedustaja Gulan Avci, joka on lapsuudessaan itse kokenut kyseisen tematiikan.
– Kun nyt 30 vuotta myöhemmin keskustelen äitini ystävättärien kanssa, niin he tekisivät toisen valinnan kuin aikanaan ja opiskelisivat kieltä kuten miehensä, saisivat töitä ja pystyisivät huolehtimaan itsestään.´
Yhteiskunnan tukipolitiikka kaipaa reivaamista
Tunnettu blogisti Pettersson käsittelee Göteborgs Postenin esiin nostamaa aihetta ja toteaa:
Klaanit, kunniakäsite ja tukijärjestelmä ovat johtaneet siihen, että ulkomailla syntyneet naiset synnyttävät monta lasta – ja jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle…”
”Doulat haluavat naisten synnyttävän monta lasta. Kyseessä on heidän toimeentulonsa, joten poliitikkojen pitäisi ehkä miettiä tukipolitiikka uusiksi. On asiatonta, että vihattu valkoinen mies joutuu huolehtimaan muslimien lapsista, vaikka nämä luulisivat, että rahat tulevat profeetalta…”
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Pettersons Blogg Gulan Avci Ubah Abdisamad kulttuuritulkki lapsenpäästäjä lasten lukumäärä tukiriippuvuus doula kunniakäsite Ruotsissa syntyneet ulkomailla syntyneet valtiopäivävaalit 2022 tukijärjestelmä ongelmalähiö perhesuunnittelu kätilö Klaanit Saido Mohamed Göteborg Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomessa havaittu ylikuolleisuus selvitettävä perusteellisesti – Immonen: “Alhainen syntyvyys ja ylisuuri kuolleisuus ovat kansakunnan väestönkehityksen kannalta erittäin huolestuttavia ilmiöitä”

Koponen: Lapsilisän korottaminen voisi toimia taloudellisena kannustimena suomalaisten syntyvyysasteen nostamiseksi

Kuinka Unkari on saanut nostettua maan syntyvyyden määrätietoisella perhepolitiikalla – ja mitä Suomi voisi tästä oppia?

Riikka Purra: Tutkimus- ja tilastotieto tukee väitettä väestönvaihdoksesta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää