Ulkomailla syntyneet äidit synnyttävät enemmän lapsia kuin Ruotsissa syntyneet ja jäävät helposti yhteiskunnan ulkopuolelle, kirjoittaa Göteborgs Posten. Poliitikot ovat periaatteessa yhtä mieltä siitä, että perhesuunnittelua pitää lisätä ja tukipolitiikkaa reivata. Itseoppineet paikalliset ”kätilöt” ovat eri mieltä.

”Doula” on itseoppinut ”kätilö” tai synnyttäjän tukihenkilö. Hänellä on kokemusta synnytyksistä ja hän tukee äitiä myös ennen ja jälkeen synnytyksen. Doula saa rahallista korvausta, joka tulee useimmiten äidiltä ja tämän läheisiltä tai joskus myös suoraan yhteiskunnalta.

– Tapaamme usein perheitä, joilla on paljon lapsia ja jotka kertovat, että ihmiset kyselevät heiltä, ”miksi sinulla on noin monta lasta”, kertoo doula ja kulttuuritulkki Saido Mohamed. Hän on monen kollegansa tavoin suivaantunut poliitikkojen halusta puuttua lapsilukuun.

– Mielestäni se on väärin. Kenelläkään ei ole oikeutta puuttua toisten lapsimäärään.

– Paremminkin naiset haluavat enemmän lapsia, eivät miehet, säestää Ubah Abdisamad.

– Asia on siis päinvastoin kuin luullaan.

”Suuresta lapsimäärästä tulee helposti kannustin”

Perhesuunnittelu on ongelmalähiöissä vaikea asia ja siitä puhuvat on aiemmin leimattu helposti rasisteiksi. Vaikka kyseessä on naisten perusoikeus päättää itse omasta elämästään, eikä tehdä valintojaan mahdollisen painostuksen alla ja ajautua tukiriippuvuuteen.

– Lapsimäärästä tulee helposti kannustin, sillä suuri lapsimäärä kasvattaa tukia, perustelee kansanedustaja Gulan Avci, joka on lapsuudessaan itse kokenut kyseisen tematiikan.

– Kun nyt 30 vuotta myöhemmin keskustelen äitini ystävättärien kanssa, niin he tekisivät toisen valinnan kuin aikanaan ja opiskelisivat kieltä kuten miehensä, saisivat töitä ja pystyisivät huolehtimaan itsestään.´

Yhteiskunnan tukipolitiikka kaipaa reivaamista

Tunnettu blogisti Pettersson käsittelee Göteborgs Postenin esiin nostamaa aihetta ja toteaa:

Klaanit, kunniakäsite ja tukijärjestelmä ovat johtaneet siihen, että ulkomailla syntyneet naiset synnyttävät monta lasta – ja jäävät yhteiskunnan ulkopuolelle…”

”Doulat haluavat naisten synnyttävän monta lasta. Kyseessä on heidän toimeentulonsa, joten poliitikkojen pitäisi ehkä miettiä tukipolitiikka uusiksi. On asiatonta, että vihattu valkoinen mies joutuu huolehtimaan muslimien lapsista, vaikka nämä luulisivat, että rahat tulevat profeetalta…”

SUOMEN UUTISET