

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset olivat jälleen oikeassa, nyt jo hallituskin haluaa eroon koronapassista – Tavio: ”Koronapassi oli fiasko”
Hallituksen lausuntokierrokselta äskettäin palanneessa esityksessä ehdotetaan useista korona-ajan tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista, kuten koronapassista ja koronavilkusta luopumista. Perussuomalaiset on vastustanut koronapassia alusta saakka, sen sijaan kokoomukselle ja päähallituspuolue demareille hyödytön passittaminen oli täysin käypä vaihtoehto vielä muutama kuukausi sitten.
Hallitus tiedotti huhtikuun lopussa esittävänsä luopumista useista korona-ajan tartuntatautilain väliaikaisista muutoksista. Esityksen mukaan voimaan jäisivät lähinnä yleiset hygieniavelvoitteet sekä mahdollisuus asettaa rajoituksia epidemiatilanteen niin vaatiessa.
Luonnos hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta on juuri ollut lausuntokierroksella, joka päättyi vapun jälkeen 2. toukokuuta.
Myös koronavilkkua tuupataan luiskaan
Heinäkuun 1. päivänä voimaan tuleviksi tarkoitetut lakimuutokset tarkoittavat toteutuessaan muun muassa sitä, että koronavilkku ja koronapassi työnnetään luiskaan.
Lakimuutoksen myötä koronapassia ei siten olisi enää mahdollista käyttää koronarajoitusten vaihtoehtona, jos rajoituksiin jouduttaisiin tulevaisuudessa turvautumaan. Suomessa myönnetään kuitenkin edelleen EU:n digitaalisia koronatodistuksia, joita voidaan tarvita matkustukseen EU:ssa ja useissa maissa sen ulkopuolella. Jokainen jäsenmaa määrittelee omassa lainsäädännössään, kuinka EU:n koronatodistusta kansallisesti hyödynnetään ja edellytetäänkö maahan saapuvilta voimassa olevaa koronatodistusta.
Myös koronavilkusta luovutaan, koska omikron-muunnoksen myötä koronavirus leviää niin laajasti, ettei sitä pystytä enää jäljittämään. Suurin osa koronan sairastavista ei myöskään enää saa virallisesta testitulosta eikä siten terveydenhuollon antamaa avauskoodia koronavilkkua varten. Koronavilkkua koskevat lait ovat voimassa 30.kesäkuuta 2022 saakka, mutta niitä ei jatketa siitä eteenpäin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi jo tammikuussa, ettei se kannata koronapassin palauttamista käyttöön, koska rokotteet eivät merkittävästi estä tartuntoja. THL:n mukaan koronapassista ei käytännössä ole olemassa mitään versiota, joka olisi enää nykytilanteessa käyttökelpoinen.
Perussuomalaiset äänesti vastaan eduskunnassa
Koronapassiksi on kutsuttu asiakirjaa, yleensä sähköisessä muodossa olevaa asiakirjaa, joka todistaa asiakirjan haltijan joko saaneen tartuntatautilaissa säädetyn mukaisen täyden rokotussarjan tai antaneen negatiivisen koronatestituloksen enintään 72 tuntia aiemmin taikka sairastaneen koronataudin.
Koronapassi tuli voimaan viime lokakuussa eduskunnan päätettyä asiasta. Perussuomalaiset on vastustanut koronapassia alusta saakka ja perussuomalaiset myös äänestivät eduskunnassa koronapassin hylkäämisen puolesta. Käytännössä koronapassi oli ohjaamista kohti rokotepakkoa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomautti jo syksyllä, että koronapassi kajoaa kansalaisten perusoikeuksiin, vaikka siihen ei ole välttämätöntä tarvetta.
Ranne perusteli kielteistä kantaa niin, että passista ei ole käytännössä hyötyä, koska passi ei lisää terveysturvallisuutta, sillä ei ole varmuutta siitä, kuinka paljon rokotetut ja sairastaneet levittävät tautia, ja passin oli mahdollista saada myös ihminen, joka levittää tautia, joten passi oli omiaan levittämään valheellista turvallisuuden tunnetta.
Demareille passittaminen maistui vielä helmikuussa
Perussuomalaiset on saanut kielteisen koronapassikantansa takia paljon ryöpytystä pitkin matkaa. Vastaan hangoittelevien passittajien äänet alkoivat hiljentyä vähitellen vasta sen jälkeen, kun THL tammikuussa veti tukensa pois koronapassilta.
Huolimatta siitä, että passista ei ole käytännössä hyötyä, kokoomukselle ja päähallituspuolue demareille passittaminen sen sijaan oli täysin käypä ja mieluisa vaihtoehto vielä helmikuun alussa, siis vielä THL:n koronapassista luopumista tukevien perustelujen jälkeen.
Esimerkiksi demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin lausui helmikuun alussa, että passia ei kannattaisi heittää romukoppaan, sillä ”tautitilanne voi muuttua”.
Hallituksella anteeksipyynnön paikka
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo suoraan , että koronapassi oli fiasko.
– Mitään näyttöä sen toimivuudesta ei ollut, kuten perussuomalaiset sanoivat alusta asti. Hallitus olisi anteeksipyynnön velkaa kansalaisilta. Myös THL:n ja HUS:n asiantuntijoilla olisi peiliin katsomisen paikka.
THL:n koronapassinäkemykset ovatkin vaihdelleet matkan varrella. Vielä marraskuussa THL esitti, että hoitajilta voitaisiin edellyttää koronapassia niin, että työantaja voisi koronapassin avulla varmistaa hoitohenkilöstön rokotussuojan.
Perussuomalaiset on kannustanut ihmisiä vapaaehtoiseen rokottautumiseen, mutta vastustanut pakkotoimia, muun muassa siksi, että pakottaminen jakaa kansaa.
– Toivottavasti jälkipolvet osaavat tutkia objektiivisesti, miksi hyvin kevyin tieteellisin perustein ryhdyttiin syrjintään asettamalla rokottamattomat ja rokotetut eriarvoiseen asemaan, Tavio sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omikron koronapassi Koronavilkku matkustaminen THL rokotepakko tartuntatautilaki rokotukset Antti Lindtman Ville Tavio Lulu Ranne perussuomalaiset SDP hallitus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


THL samaa mieltä perussuomalaisten kanssa: Ei kannata koronapassia – Marinin hallituksen ministerien reaktio: Syvä hiljaisuus

Pääministeri Marin veivaa edestakaisin koronapassia – oikeustieteilijöiltä ja THL:lta passille täystyrmäys, usko loppui jo oikeusministeriltäkin

Rantanen esittää ravintolarajoituksista, koronapassista ja hoitajien pakkorokotuksista luopumista

Mäenpään lakialoite koronapassin poistamiseksi laista kävi lähetekeskustelussa – lukuisat asiantuntijat esittäneet kritiikkiä koronapassilainsäädäntöön

Itävalta perui rokotepakon – Italia sakottaa rokottamattomia

Suomessa havaittu ylikuolleisuus selvitettävä perusteellisesti – Immonen: ”Alhainen syntyvyys ja ylisuuri kuolleisuus ovat kansakunnan väestönkehityksen kannalta erittäin huolestuttavia ilmiöitä”

Reijonen huolissaan rokotteiden mahdollisesta vanhentumisesta: ”On harmillista, jos käyttökelpoisia rokotteita vanhentuu, vaikka niille olisi tarvetta”

Mäenpää oikeuskanslerille: Korona-ajan toimenpiteitä käytävä perusteellisesti läpi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Hallitus korjaa terveydenhuoltoa: Silmälääkärille pääsee nyt helpommin ja silmälasien uusimisesta tulee monelle halvempaa
Aikaisemmin optikot eivät ole voineet määrätä silmälaseja henkilöille, joille on tehty silmäleikkaus, vaan asiakas on jouduttu ohjaamaan silmälääkärin vastaanotolle. - Muutos lyhentää jonoja silmälääkäreille ja on tervetullut tilanteessa, jossa silmälääkäreistä on pula valtakunnallisesti, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Purra: Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa tai äärioikeistolaista – ”Tilastot kertovat armottomasti, kuinka ulkomaalaisväestö lisääntyy ja kasvaa, suomalaisväestö ei”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listaa X:ssä, miksi puolue puhuu niin paljon Suomen demografisista muutoksista.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää