Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen on tehnyt eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa ehdotetaan hallitukselle ravintolarajoitusten purkamista, koronapassin käytön lopettamista ja hoitohenkilöstön pakkorokottamisesta luopumista.

– Hallitus on päättänyt jo koronarajoitusten asteittaisesta purkamisesta. Purkaminen tulee kuitenkin toteuttaa heti, kun välttämättömyysedellytys ei enää täyty. On myös aika luopua tartuntatautilain pykälistä, joiden oikeudellinen perusta on poistunut tai vanhentunut, Mari Rantanen kertoo.

Koronapassilla ei merkitystä

Toimenpidealoitteen sisältöä perustellaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijakannoilla.

– THL:n mukaan koronapassin käyttöä tai sen laajentamista ei voi perustella tartuntojen leviämisen seurauksena eikä hoitohenkilöstön koronarokotusvelvollisuutta voida enää perustella yksinomaan potilaiden suojelemisella. Siksi pykälien kumoaminen olisi tuotava pikaisesti eduskuntaan, Rantanen perustelee.

Yhteiskuntaa normalisoitava

Rantasen mukaan ihmisten perusoikeuksia koskevat rajoitukset ovat aiheellisia ainoastaan välttämättömässä tilanteessa.

– Tartuntojen määrä ja tehohoidon kuormitus ovat lähteneet laskuun eikä rajoitustoimille ole enää perusteita. Hallituksen tulisi osata nyt luopua rajoitusten tuomasta vallasta sekä pyrkiä normalisoimaan yhteiskuntaa, jotta ihmiset uskaltaisivat taas palata epidemiaa edeltävään elämään, Rantanen sanoo.

SUOMEN UUTISET