Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee perusteita perusoikeuksien ja elinkeinonharjoittamisen rajoituksille tilanteessa, jossa kunnatkin ovat jo luopuneet hallituksen ”testaa, jäljitä, eristä, hoida” -strategiasta.

– Koronaviruksen omikron-muunnoksen aiheuttamien valtavien tartuntamäärien myötä kunnat ovat resurssisyistä siirtymässä eristämisestä normaaleihin sairauslomakäytäntöihin. Myös jäljittämisestä on jo luovuttu. Miten rajoitukset voivat olla voimassa, kun kunnat ovat luopuneet tartuntatautilain mukaisista velvollisuuksistaan? Jari Ronkainen kyseenalaistaa.

Taudin leviämistä mahdoton estää

Tartuntatautilaki määrittelee toimintaa yleisvaarallisten tartuntatautien tapauksissa. Yleisvaaralliselle tartuntataudille on laissa kolme kriteeriä, joiden kaikkien on täytyttävä: 1. taudin tarttuvuus on suuri, 2. tauti on vaarallinen ja 3. taudin leviäminen voidaan estää toimenpiteillä, jotka kohdistuvat tautiin sairastuneeseen, taudinaiheuttajalle altistuneeseen tai tällaiseksi perustellusti epäiltyyn henkilöön.

– Jo pääministeriä myöten on todettu, että taudin leviämistä on enää mahdoton estää. Myös kuntien toiminta on osoitus siitä, että eristystoimenpiteillä ei leviämiseen voida enää vaikuttaa. Siten kolmas kriteeri ei enää täyty, ja korona tulisi poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien luettelosta, Ronkainen perustelee.

Toimenpiteiden tulee olla oikeasuhtaisia

Ronkainen korostaa, että ihmisten perusoikeuksien rajoittamisen ja elinkeinonharjoittamiseen puuttumisen kynnyksen tulee olla korkealla.

– Toimenpiteiden tulee olla aina oikeasuhtaisia. Nyt esimerkiksi ravintoloita ja kuntosaleja on pidetty suljettuina mitä erikoisimmilla perusteilla, Ronkainen toteaa.

Suomen Uutiset