Hallitus tiedotti tänään ottavansa käyttöön merkittäviä tiukennuksia koronarajoituksiin. Perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Lundén vaatii, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, joilla se minimoi ja korvaa rajoituksista kärsiville aloille aiheutuvat tappiot. Lundén ehdottaa hallitukselle alkoholin ulosmyynnin sallimista ja alennettua veroa ruuan kuljetuspalveluille rajoitusten ajan.

Ravintola-alalla moni yritys on jo tilannut raaka-aineet joulun ja uudenvuoden ruokailuun tulevia asiakkaita varten. Kun nyt ravintoloiden aukioloa rajoitetaan merkittävästi minimaalisella varoitusajalla, niin nämä ruuat jäävät syömättä. Yrittäjille koituu tappioita pilalle menevistä raaka-aineista, eikä työvuorojakaan pysty säätämään uusiksi.

– Tilanne on katastrofi myös ravintoloiden sidosryhmille, kuten tavarantoimittajille. Hallituksen pitäisi ymmärtää tämä rajoituksia suunnitellessaan ja suunnitella rajoitustensa voimaantulo siten, että yrityksille jää tarpeeksi aikaa varautua muuttuneeseen tilanteeseen, painottaa kansanedustaja Mikko Lundén.

Aikaisemmat tukitoimet olivat riittämättömiä

Aikaisempien rajoitustoimien seurauksena aiheutuneet tappiot vaikuttavat edelleen yritysten toimintaedellytyksiin. Ravintoloiden toimintaa on rajoitettu ajoittain enemmän, ajoittain vähemmän jo liki kahden vuoden ajan.

– Välillä on ollut melkein totaalisia sulkuja. Silti vuokrat ja muut kiinteät kustannukset juoksevat koko ajan. Yritystoiminnan harjoittamisesta tulee mahdotonta, jos aukioloajat ja asiakasmäärät rajataan minimaalisiksi tai pahimmillaan ruokaa saa myydä ainoastaan ulos.

– Samoin työntekijöiden toimeentulo vaarantuu, kun heitä joudutaan lomauttamaan. Aikaisempien sulkutoimien aikana tukitoimet olivat riittämättömiä ja monen ravintolayrittäjän toimintaedellytykset ovat heikoissa kantimissa. Hallituksen pitää nyt tuoda rajoituksista kärsiville aloille laaja tukipaketti, jolla yritykset ja työpaikat turvataan, Lundén vaatii.

Kaikki keinot käyttöön

Kun tiukkoihin rajoitustoimiin mennään uudestaan, kaikki keinot yrittäjien auttamiseksi pitäisi ottaa käyttöön. Aikaisempien koronasulkujen aikana lukuisat kansanedustajat vaativat alkoholin ulosmyynnin sallimista ravintoloille ruuan myynnin yhteydessä. Aloitteet eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään, koska ministeriössä ei ajatukselle lämmetty.

– Nyt kaikki kivet pitäisi kääntää, jotta mahdollistettaisiin yritystoiminnan jatkuminen myös rajoitusten tiukentuessa. Ravintolaruuan tilaamisen yhteydessä pitäisi voida tilata myös ruokajuomat. Tämä ei maksa hallitukselle mitään, vaan toisi verotuloja.

– Lisäksi ruuan kuljetuspalveluiden arvonlisävero pitäisi laskea ravintola- ja ateriapalveluiden tasolle 14 prosenttiin. Hyvä hallitus, tuokaa eduskunnalle näistä esitykset, niin saatte oppositiolta täyden tuen, Lundén lataa.

Suomen Uutiset