Lupaavan alkusyksyn jälkeen Suomen koronatilanne on viime päivinä kääntynyt synkemmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoi eilen Ylellä, että muuta vaihtoehtoa ei ole kuin mitoittaa rajoitustoimet sen mukaan, miten tautitilanne alueellisesti kehittyy.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tiedottanut, että Etelä-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla otetaan käyttöön leviämisvaiheen rajoitukset ravintoloille.

Suomen terveydenhuolto kuormittuu uhkaavasti sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden vuoksi, mistä johtuen monien muiden vakavien sairauksien hoidot viivästyvät.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen totesi torstaina Ylen A-Talkissa, että Suomen rokotekattavuus ei vielä riitä hidastamaan epidemiaa.

80 prosentin rokotekattavuus vasta marraskuussa

Osana koronakriisin hallintaan tarkoitettua hybridistrategiaa ja sen toimintasuunnitelmaa osasta rajoituksista on luovuttu. Suomi lähestyy 80 prosentin rokotekattavuutta, mutta näillä näkymin tämä tavoite saavutettaneen vasta marraskuussa.

Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen katsoo, että tartuntaketjujen uudelleen liikkeelle lähteminen johtunee siitä, ettei rokotekattavuus ole vieläkään tarpeeksi korkealla.

– Kun rajoituksia on nyt löysätty, ihmiset ovat alkaneet elää ja toimia vapaammin. Siihen liittyy yhdessäoloa, ja maskejakin on jätetty pois. Kun viruksella on mahdollisuus levitä, se leviää. Nyt on luotettava asiantuntijoihin ja alueellisiin toimijoihin, kuten kuntiin, jotka pohtivat miten rajoitusten kanssa on toimittava, Juvonen sanoi A-Talkissa.

Perussuomalaiset vastustaa koronapassia

Eduskunta päätti niin sanotusta koronapassista viikko sitten perjantaina.

Koronapassin avulla, vaihtoehtona rajoituksille, toiminnanharjoittajat voivat ottaa käyttöön koronapassin, jolloin vältetään viranomaisten rajoitukset asiakaspaikkamääriin.

Perussuomalaiset ei kannata koronapassia. Perussuomalaiset kyseenalaisti koronapassin tarpeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden jo syyskuussa eduskunnan kyselytunnilla.

Koronapassissa valuvikoja

Juvonen toteaa, että koronapassi on ensinnäkin otettu käyttöön liian myöhään. Koronapassista voi nähdä seuraavan myös yhdenvertaisuusongelmia.

– Jos passi haluttiin ylipäätään ottaa käyttöön, se olisi pitänyt tehdä jo kesällä, jolloin rokotekattavuus ei ollut näin korkea kuin se on nyt. Lisäksi koronapassissa on muitakin valuvikoja, ja on herännyt huoli, saadaanko viat kuntoon ennen kuin passin voimassaolo päättyy. Sehän on voimassa vain vuoden loppuun, Juvonen sanoi.

Eduskunnassa perussuomalaiset äänesti koronapassia koskevan hallituksen esityksen hylkäämisen puolesta. Perussuomalaiset esitti lakiesityksen lukuisten epäkohtien korjaamista, mutta hallitusta asia ei kiinnostanut.

Alueelliset rajoitukset toimiva keino

Perussuomalaiset katsoo, että alueelliset rajoitukset ovat edelleen toimiva keino, jolloin yhteiskuntaa voidaan avata asteittain. Rinnalle ei tarvitse tuoda koronapassia eli eriarvoistavaa järjestelmää, joka ei ratkaise mitään.

Myös HUSin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjän mukaan ravintoloiden aukiolon rajoittaminen on tehokkain keino tavoittaa rokottamattomat kansalaiset.

– Jotta tekisimme mahdollisimman vähän rajoituksia, jokaisen rajoitustoimen täytyy aina olla mahdollisimman vaikuttava. Maalaisjärkistä on aloittaa asioista, jotka vaikuttavat hyvin suureen määrään riskikäyttäytymistä, Petäjä sanoi.

Juvonen myönsi, että rajoituspäätökset ovat rankkoja mutta välttämättömiä.

– Rajoituksilla on aina omat vaikutuksensa. Kuitenkin luotan siihen, että jos ja kun rajoituksiin mennään, niin ne tulevat alueellisesti ja aluehallintovirastot lähtevät toimimaan. Meidän on toimittava sen mukaan, miten tautitilanne kehittyy alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Yökerhossa suurempi riski kuin ruokaravintolassa

Juvonen nosti esille myös niin sanottujen ”bileravintoloiden” ja ruokaravintoloiden erot.

– Pitäisi saada selkeät luvut, mitkä ovat molemmissa ravintolatyypeissä tartuntojen määrät. Eduskunnan valiokunnissakin on käyty keskustelua siitä, kuinka paljon tartuntoja on ollut ruokaravintoloissa. Asiaa on vaikea selvittää, mutta logiikkakin sanoo, että jos yökerhossa biletetään nenät vastakkain, niin tartunnan mahdollisuus on tällaisessa ravintolassa suurempi kuin ruokaravintolassa, jossa ruokaillaan tutussa, omassa porukassa.

Henkilökohtaisella toiminnalla on merkitystä

Juvonen korosti myös jokaisen oman henkilökohtaisen toiminnan merkitystä.

– Jokainen voi pohtia edelleenkin maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin. Myös etätyö on mahdollisuuksien mukaan edelleen toimiva ratkaisu, jolloin tarpeettomia kontakteja voidaan välttää.

SDP:n kansanedustaja Aki Lindén kiitteli Juvosta ruokaravintoloiden ja bilepaikkojen erojen huomioimisesta.

– Meillä on monentyyppisiä ravintoloita, ja tietyissä ravintoloissa on läheiset kontaktit, joissa äänenvoimakkuuden noustessa tartunnatkin voivat levitä helpommin. Täyteen ahdetut bileravintolat ovat olleet selkeitä riskipaikkoja, joissa tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle.

Suomen Uutiset