Tänään käyttöön otetun koronapassin edellytyksenä on kaksi rokotusta, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomauttaa, että passi että ei lisää terveysturvallisuutta, koska ei ole varmuutta siitä, kuinka paljon rokotetut ja sairastaneet levittävät tautia.


Eduskunta päätti koronapassista eilen perjantaina, mutta perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta. Koronapassi tuli voimaan viime yönä.

Kansanedustaja Lulu Ranne taustoittaa perussuomalaisten linjaa. Perussuomalaisten näkemys on, että koronapassi jakaa kansaa. Passi myös kajoaa kansalaisten perusoikeuksiin, vaikka siihen ei ole välttämätöntä tarvetta.

– Vaikka toisin on yritetty väittää, tarkoittaa passi käytännössä rokotepakkoa. Mielestämme se ei ole hyväksyttävää. Toinen näkökulma on, että passi ei edes lisää terveysturvallisuutta. Meillä ei ole varmuutta siitä, kuinka paljon rokotetut ja sairastaneet levittävät tautia.

– Passin voi siis saada myös ihminen, joka levittää tautia. Tällöin esimerkiksi baareissa voi syntyä virheellinen käsitys turvallisuudesta, jos siellä kuvitellaan että pandemiaa ei olisikaan vaikka paikalla on paljon ihmisiä olosuhteissa, joissa tauti leviää helposti, Ranne sanoi eilen Alfa-TV:n Viikon Parkkonen-ohjelmassa.

Kokoomus vaatii koronapasseja jo työpaikoille

Kokoomuksen kansanedustajan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon mukaan koronapassi on tarkoitettu otettavaksi käyttöön vain silloin, kun rajoituksia on, jolloin rajoituksilta voi välttyä hankkimalla koronapassin.

Ranne moitti kollegansa perusteluja sekavaksi.

– Käytännössä, jos rajoituksia tarvitaan ja niillä halutaan turvata terveyttä, rajoituksien on oltava samankaltaisia kuin tähänkin mennessä, Ranne sanoi.

Hän huomautti, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä valiokunnan kokoomusedustajat vaativat jo koronapassia työpaikoillekin.

– Nyt ollaankin menossa kummalliseen suuntaan, eikä perussuomalaiset hyväksy tällaista kehitystä.

Hallitus meni velkahuuruun

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat kahden erillisen asian koplaamista yhteen esitykseen. Koronapassilakiesitykseen on liitetty myös matkustusrajoitusten jatkaminen ja toisen testin vaatimus niille matkailijoille, joilla ei ole täyttä rokotesarjaa.

– Toivottavasti kahden testin taktiikka ei tuhoa talven matkailusesonkia, mutta kyllä se asettaa suomalaiset matkailualan yrittäjät eri asemaan pohjoismaisten kollegojensa kanssa, kun matkailijat valitsevat, mihin on helppo mennä, Ranne sanoi

Kokoomusedustaja Laiho totesi, että asiantuntijatkaan eivät ole vakuuttuneita tuplatestaamisen hyödyllisyydestä, jolloin muun muassa terveydenhuollon henkilöstöä kuormitetaan turhaan.

Ranteen mukaan Sanna Marinin (sd) hallitus toimii kroonisen vastuuttomasti.

– Oli kyse sitten ilmastosta, EU-politiikasta tai nyt koronasta, niin seuraukset hallituksen päätöksistä käyvät aina suomalaisille kalliiksi, koska talouden realiteetit on unohdettu. Hallituksessa näyttääkin olevan vauhtisokeutta, ja lisäksi he ovat velkahuurussa eli riippuvaisia velkaantumisesta, eivätkä pysty enää tekemään asiantuntijoiden näkemyksiin perustuvia loogisia päätöksiä.

Ranne huomautti, että koronapassin vastustaminen ei tarkoita sitä, että perussuomalaiset vastustaisi rokottamista.

– Me vain emme ole sitä mieltä, että kaikki on pakko velvoittaa ottamaan rokote.

SUOMEN UUTISET