

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Koronapassi voimaan viime yönä, perussuomalaiset vastusti – Ranne: ”Kummalliseen suuntaan ollaan menossa”
Tänään käyttöön otetun koronapassin edellytyksenä on kaksi rokotusta, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomauttaa, että passi että ei lisää terveysturvallisuutta, koska ei ole varmuutta siitä, kuinka paljon rokotetut ja sairastaneet levittävät tautia.
Eduskunta päätti koronapassista eilen perjantaina, mutta perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta. Koronapassi tuli voimaan viime yönä.
Kansanedustaja Lulu Ranne taustoittaa perussuomalaisten linjaa. Perussuomalaisten näkemys on, että koronapassi jakaa kansaa. Passi myös kajoaa kansalaisten perusoikeuksiin, vaikka siihen ei ole välttämätöntä tarvetta.
– Vaikka toisin on yritetty väittää, tarkoittaa passi käytännössä rokotepakkoa. Mielestämme se ei ole hyväksyttävää. Toinen näkökulma on, että passi ei edes lisää terveysturvallisuutta. Meillä ei ole varmuutta siitä, kuinka paljon rokotetut ja sairastaneet levittävät tautia.
– Passin voi siis saada myös ihminen, joka levittää tautia. Tällöin esimerkiksi baareissa voi syntyä virheellinen käsitys turvallisuudesta, jos siellä kuvitellaan että pandemiaa ei olisikaan vaikka paikalla on paljon ihmisiä olosuhteissa, joissa tauti leviää helposti, Ranne sanoi eilen Alfa-TV:n Viikon Parkkonen-ohjelmassa.
Kokoomus vaatii koronapasseja jo työpaikoille
Kokoomuksen kansanedustajan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon mukaan koronapassi on tarkoitettu otettavaksi käyttöön vain silloin, kun rajoituksia on, jolloin rajoituksilta voi välttyä hankkimalla koronapassin.
Ranne moitti kollegansa perusteluja sekavaksi.
– Käytännössä, jos rajoituksia tarvitaan ja niillä halutaan turvata terveyttä, rajoituksien on oltava samankaltaisia kuin tähänkin mennessä, Ranne sanoi.
Hän huomautti, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä valiokunnan kokoomusedustajat vaativat jo koronapassia työpaikoillekin.
– Nyt ollaankin menossa kummalliseen suuntaan, eikä perussuomalaiset hyväksy tällaista kehitystä.
Hallitus meni velkahuuruun
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen kritisoivat kahden erillisen asian koplaamista yhteen esitykseen. Koronapassilakiesitykseen on liitetty myös matkustusrajoitusten jatkaminen ja toisen testin vaatimus niille matkailijoille, joilla ei ole täyttä rokotesarjaa.
– Toivottavasti kahden testin taktiikka ei tuhoa talven matkailusesonkia, mutta kyllä se asettaa suomalaiset matkailualan yrittäjät eri asemaan pohjoismaisten kollegojensa kanssa, kun matkailijat valitsevat, mihin on helppo mennä, Ranne sanoi
Kokoomusedustaja Laiho totesi, että asiantuntijatkaan eivät ole vakuuttuneita tuplatestaamisen hyödyllisyydestä, jolloin muun muassa terveydenhuollon henkilöstöä kuormitetaan turhaan.
Ranteen mukaan Sanna Marinin (sd) hallitus toimii kroonisen vastuuttomasti.
– Oli kyse sitten ilmastosta, EU-politiikasta tai nyt koronasta, niin seuraukset hallituksen päätöksistä käyvät aina suomalaisille kalliiksi, koska talouden realiteetit on unohdettu. Hallituksessa näyttääkin olevan vauhtisokeutta, ja lisäksi he ovat velkahuurussa eli riippuvaisia velkaantumisesta, eivätkä pysty enää tekemään asiantuntijoiden näkemyksiin perustuvia loogisia päätöksiä.
Ranne huomautti, että koronapassin vastustaminen ei tarkoita sitä, että perussuomalaiset vastustaisi rokottamista.
– Me vain emme ole sitä mieltä, että kaikki on pakko velvoittaa ottamaan rokote.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronapassi Mia Laiho koronarajoitukset tartuntataudit ravintolat työpaikat Sanna Marin Lulu Ranne Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset kyseenalaistavat koronapassin tarpeellisuuden: ”Laittaa jopa lapset eriarvoiseen asemaan”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana – Ranne: ”Eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Uhrasiko keskusta Lapin matkailuyrityksiltä toisenkin joulusesongin?

Nokka ei kauaa tuhissut: Belgiassa koronapasseissa tietomurto jo ennen niiden käyttöönottoa

Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?

Perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta – hallitus tyrmäsi epäkohtien korjaamisen

Perussuomalaiset: Krista Kiuru käveli jälleen kerran valiokuntien ja THL:n yli matkustusrajoituksissa – ”Kiurun toiminta on kummallista ja heikentää matkailualan toimintaedellytyksiä entisestään”

Koronatilanteessa synkkä käänne, uusia rajoituksia tulossa – Juvonen: Jokaisen toiminnalla on nyt merkitystä – ”Voi edelleen pohtia maskin käyttöä, käsihygieniaa ja etäisyyttä muihin”

Koronapassin saatavuudessa lukuisia ongelmia ja epäkohtia – Mäkelä: Digitaalisten palvelujen ulkopuolella olevat kansalaiset joutuvat kohtuuttomaan asemaan
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.