

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana – Ranne: ”Eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään”
Niin sanottu koronapassi tulee todennäköisesti käyttöön Suomessa jo tämän viikon lauantaina. Perussuomalaisten mielestä koronapassi ei kuitenkaan ratkaise asioita, vaan lisää ongelmia jakamalla ihmisiä. Myös rokotetut voivat kantaa ja tartuttaa koronaa.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk.) arvion mukaan passia voisi vaatia vain tilanteissa, joissa käytössä on koronarajoituksia koskien tilojen käyttöä. Vaihtoehtona rajoituksille toiminnanharjoittajat voivat ottaa käyttöön koronapassin, jolloin vältetään viranomaisten rajoitukset asiakaspaikkamääriin.
Perussuomalaiset ei kannata koronapassia. Perussuomalaiset kyseenalaisti koronapassin tarpeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden jo syyskuussa eduskunnan kyselytunnilla. Myös puheenjohtaja Riikka Purra äskettäin vahvisti Twitterissä, että eduskuntaryhmä ei ole koronapassin takana.
Muutamia asioita:
1. Eduskuntaryhmä ei kannata koronapassia. Olemme tämän monta kertaa tuoneet esille. Käytimme toissaviikolla koko kyselytunnin osuutemme asian kertomiseen. Äänestämme substanssivaliokunnissa ja salissa esitystä vastaan.
2/5
👇
— Riikka Purra (@ir_rkp) October 10, 2021
Koronapassi lisäisi ongelmia
Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan mukaan koronapassi vain mahdollistaisi sen, että yritykseen voi ottaa asiakkaita sisään.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne toteaa, että joissain yrityksissä saatetaan vaatia koronapassia vaikka rajoituksia ei olisikaan.
– Ymmärtääkseni voidaan vaatia. Se on vapaata asiakasvalintaa, kuten maskin käyttö, Ranne sanoi tänään MTV:n Uutisaamussa.
Perussuomalaiset äänestävät eduskunnassa koronapassia vastaan. Ranne kuvaa koronapassin olevan kansaa eriarvoistava ja jakava.
– Ylipäätään koko päätöksentekoprosessi ja koronaan liittyvä viestintä on ollut epäloogista. Tällä hetkellä meillä on tietoa esimerkiksi siitä, että rokotekattavuus ei korreloi suoraan uusien tartuntojen määrän kanssa.
– Perussuomalaisten mielestä koronapassi ei ratkaise asioita, vaan lisää ongelmia jakamalla ihmisiä, Ranne sanoo.
Alueelliset rajoitukset toimiva keino
Ranteen mukaan jo nykyiset alueelliset rajoitukset ovat toimiva keino.
– Kenenkään kannalta ei ole hyvä, että rinnalle tuodaan eriarvoistava järjestelmä, joka ei ratkaise mitään. Meidän mielestämme olisi tärkeää avata yhteiskuntaa asteittain. Jos takapakkia tulee, voidaan käyttää alueellisia rajoituksia. Mielestämme on myös tärkeää, että yrityksille korvataan rajoituksista aiheutuvat menetykset, Ranne sanoo.
Hän jatkaa, että koronapassin hyöty on kyseenalainen.
– Nythän myös THL on todennut että myös rokotetut voivat kantaa ja tartuttaa koronaa. Käytännössä tässä tulisi käymään niin, että koska koronapassin ylläpitäminen edellyttää joko sairastetun taudin, rokotukset tai testissä käymisen, niin ollaan ajautumassa kohti tilannetta, jossa ihmisiä pakotetaan ottamaan rokotukset.
Kasaisi painetta ottaa rokotus
Mattila korosti, että passin voi saada myös rokottamaton henkilö. Ranne totesi, että passi kuitenkin kasaa painetta ottaa rokotus.
– Eihän ihmisillä ole mahdollisuutta ylläpitää passia sillä, että juoksevat jatkuvasti testeissä. Pakollinen rokotus ei kuitenkaan kuulu yhteiskuntaan: me emme voi rajata rokotepassikäytännöllä ihmisten itsemääräämisoikeutta. Jos menemme jo kolmanteen rokotuskierrokseen – kuten näyttäisi olevan tapahtumassa – ja jos tästä on syntymässä jokasyksyinen influenssarokotustyyppinen, niin me emme voi säätää siihen pakkoa.
Lääketieteen tohtori Heikki Pälve on esittänyt ajatuksen, että rokotteesta kieltäytyvät joutuisivat itse kustantamaan terveydenhoitonsa, jos saavat koronatartunnan ja joutuvat sairaalahoitoon.
Ranne pitää ehdotusta kummallisena.
– On otettava huomioon tasa-arvoinen kohtelu. Miten toimittaisiin esimerkiksi tupakoitsijoiden kohdalla? Ranne sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronarokotus koronapassi koronarajoitukset Markus Lohi päätöksenteko viranomaiset Hanna-Leena Mattila Riikka Purra Lulu Ranne hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Koronapassin valmistelu lopetettava

Perussuomalaiset kyseenalaistavat koronapassin tarpeellisuuden: ”Laittaa jopa lapset eriarvoiseen asemaan”

Wihonen: Suomi tilasi miljoonia koronarokotteita, joita ei voida käyttää – kelpaavat kuitenkin kehitysmaissa

Valtaosa koronan takia sairaalassa hoidettavista vieraskielisiä – rokotevastaisuus, pelot ja ennakkoluulot syynä sairastumiseen

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Uhrasiko keskusta Lapin matkailuyrityksiltä toisenkin joulusesongin?

Nokka ei kauaa tuhissut: Belgiassa koronapasseissa tietomurto jo ennen niiden käyttöönottoa

Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?

Perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta – hallitus tyrmäsi epäkohtien korjaamisen

Perussuomalaiset: Krista Kiuru käveli jälleen kerran valiokuntien ja THL:n yli matkustusrajoituksissa – ”Kiurun toiminta on kummallista ja heikentää matkailualan toimintaedellytyksiä entisestään”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.