Jopa 80 prosenttia sairaaloissa hoidettavista koronapotilaista on viime viikkoina ollut vieraskielisiä. Huimat luvut selittyvät rokotevastaisuudella, peloilla ja ennakkoluuloilla. Koroviruspotilaan hoidon keskikustannus on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laskelmien mukaan 16 338 euroa.

Ylilääkäri Esa Rintala kertoi perjantaina Ilta-Sanomille, että Varsinais-Suomen alueen sairaaloissa hoidettavista potilaista keskimääri 70 prosenttia on ollut vieraskielisiä, jonain viikkona jopa 80 prosenttia. Iso osa potilaista on ollut Itä-Euroopasta tulleita telakkatyöläisiä ja yli puolet heistä rokottamattomia.

Rintalan mukaan myös Suomessa asuvien vieraskielisten joukossa rokotusinto on muuta väestöä vähäisempää. Ennakkoluulot ja pelko rokotteita kohtaan ovat keskimääräistä yleisempiä. Turussa vaikea koronatilanne on koskettanut erityisesti vieraskielisten asuttamia kaupunginosia.

Hoidon keskikustannus 16 338 euroa

Rokottamattomien koronapotilaiden hoitaminen maksaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tekemän laskelman mukaan erikoissairaanhoidossa tulevina vuosina jopa miljardi euroa. Jos lisärahaa ei tule, tuo miljardi on poissa muusta sairaanhoidosta.

Teoreettinen laskelma lähtee siitä oletuksesta, että jokainen rokottamaton henkilö tulee ennemmin tai myöhemmin saamaan koronavirustartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon.

Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus HUS:ssa on ollut 16 338 euroa. Laskelman mukaan nykyisillä rokotuskattavuuksilla Suomessa lähes 64 000 henkilöä tulee vielä tarvitsemaan koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana.

SUOMEN UUTISET