Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti eilen matkailun rajoituksia ja koronapassin käyttöönottoa koskevan hallituksen esityksen sisällöstä. – Keskusta todennäköisesti vei tyhjää äänestämällä Lapin matkailuyrittäjiltä nyt toisenkin joulusesongin, valiokunnan perussuomalaiset jäsenet toteavat.

Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen moittivat tapaa, jolla hallituspuolueet muuttivat mietintöä valiokuntakäsittelyssä.

– Virkamiestyönä tehty mietintöluonnos olisi ollut varsin hyvä. Virkamiehet ottivat huomioon THL:n ja perustuslakivaliokunnan kannat, ja mietintöluonnoksessa olisi poistettu Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetty toinen koronatesti. Tämä ei kuitenkaan hallituspuolueille käynyt, vaan ne palauttivat asiantuntija-arvioiden vastaisesti toisen testin vaatimuksen mietintöön.

Keskusta äänesti tyhjää

Toisen testin käyttöä vastustivat oppositiopuolueet ja kannattivat muut hallituspuolueet paitsi keskusta, joka kuitenkin äänesti tyhjää.

– Toisen testin vaatimus maahan saapumisen jälkeen ei THL:n mukaan rokotuskattavuuden noustua ole enää perusteltu. Jos keskusta olisi kuunnellut asiantuntijoita ja äänestänyt mietintöluonnoksen puolesta, matkailuelinkeino voisi elpyä joulusesonkiin mennessä. Nyt keskusta kuitenkin tyhjää äänestämällä aiheutti tilanteen, jossa toinen testi vaaditaan vuoden loppuun asti ja joulusesongin matkailijat valitsevat todennäköisesti kohteekseen Ruotsin tai Norjan.

– Kuinka keskusta ja erityisesti valiokunnan keskustalainen puheenjohtaja Markus Lohi aikovat selittää tämän Lapin matkailuyrittäjille ja omille äänestäjilleen, Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.

Koronapassi tässä vaiheessa jo tarpeeton

Perussuomalaiset vastustivat myös koronapassin käyttöönottoa tarpeettomana rokotustavoitteen ollessa jo lähes saavutettu.

– Koronapassi on auttamattomasti myöhässä, eikä sitä käytetä enää mahdollistajana, vaan sulkemaan rokottamattomat yhteiskunnallisen toiminnan ulkopuolelle. Kaikki kuitenkaan eivät voi ottaa rokotetta terveydellisistä syistä, eikä ulkomailla saatua rokotusta edelleenkään saa Omakantaan.

– Esitykseen jäi vakavia epäkohtia, jotka uhkaavat asettaa nämä henkilöt terveydentilansa perusteella eriarvoiseen asemaan. Tässä tilanteessa koronapassia ei olisi pitänyt ottaa lainkaan käyttöön, koska rokotustilanne ei sitä enää edellytä, Juvonen, Juuso ja Reijonen huomauttavat.

Suomen Uutiset