

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Uhrasiko keskusta Lapin matkailuyrityksiltä toisenkin joulusesongin?
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti eilen matkailun rajoituksia ja koronapassin käyttöönottoa koskevan hallituksen esityksen sisällöstä. – Keskusta todennäköisesti vei tyhjää äänestämällä Lapin matkailuyrittäjiltä nyt toisenkin joulusesongin, valiokunnan perussuomalaiset jäsenet toteavat.
Perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen moittivat tapaa, jolla hallituspuolueet muuttivat mietintöä valiokuntakäsittelyssä.
– Virkamiestyönä tehty mietintöluonnos olisi ollut varsin hyvä. Virkamiehet ottivat huomioon THL:n ja perustuslakivaliokunnan kannat, ja mietintöluonnoksessa olisi poistettu Suomeen saapuvilta matkustajilta edellytetty toinen koronatesti. Tämä ei kuitenkaan hallituspuolueille käynyt, vaan ne palauttivat asiantuntija-arvioiden vastaisesti toisen testin vaatimuksen mietintöön.
Keskusta äänesti tyhjää
Toisen testin käyttöä vastustivat oppositiopuolueet ja kannattivat muut hallituspuolueet paitsi keskusta, joka kuitenkin äänesti tyhjää.
– Toisen testin vaatimus maahan saapumisen jälkeen ei THL:n mukaan rokotuskattavuuden noustua ole enää perusteltu. Jos keskusta olisi kuunnellut asiantuntijoita ja äänestänyt mietintöluonnoksen puolesta, matkailuelinkeino voisi elpyä joulusesonkiin mennessä. Nyt keskusta kuitenkin tyhjää äänestämällä aiheutti tilanteen, jossa toinen testi vaaditaan vuoden loppuun asti ja joulusesongin matkailijat valitsevat todennäköisesti kohteekseen Ruotsin tai Norjan.
– Kuinka keskusta ja erityisesti valiokunnan keskustalainen puheenjohtaja Markus Lohi aikovat selittää tämän Lapin matkailuyrittäjille ja omille äänestäjilleen, Juvonen, Juuso ja Reijonen ihmettelevät.
Koronapassi tässä vaiheessa jo tarpeeton
Perussuomalaiset vastustivat myös koronapassin käyttöönottoa tarpeettomana rokotustavoitteen ollessa jo lähes saavutettu.
– Koronapassi on auttamattomasti myöhässä, eikä sitä käytetä enää mahdollistajana, vaan sulkemaan rokottamattomat yhteiskunnallisen toiminnan ulkopuolelle. Kaikki kuitenkaan eivät voi ottaa rokotetta terveydellisistä syistä, eikä ulkomailla saatua rokotusta edelleenkään saa Omakantaan.
– Esitykseen jäi vakavia epäkohtia, jotka uhkaavat asettaa nämä henkilöt terveydentilansa perusteella eriarvoiseen asemaan. Tässä tilanteessa koronapassia ei olisi pitänyt ottaa lainkaan käyttöön, koska rokotustilanne ei sitä enää edellytä, Juvonen, Juuso ja Reijonen huomauttavat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matkailuyrittäjät rokotuskattavuus koronapassi koronarajoitukset koronapandemia koronatestit matkailu Markus Lohi hallituspuolueet Omakanta sosiaali- ja terveysvaliokunta THL Kaisa Juuso Minna Reijonen perussuomalaiset Arja Juvonen Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rantanen hallituksen kyvyttömyydestä purkaa koronarajoituksia: ”Onko kyse enää taudinehkäisystä vai alkoholipolitiikasta?”

Wihonen toivoo selkeämpää ohjeistusta tapahtuma-alan koronarajoituksiin ja -suosituksiin: “Tapahtumanjärjestäjät ja kansalaiset kaipaavat ja ansaitsevat selkeää ohjeistusta”

Junnila vaatii koronarajoitusten purkamista Tanskan esimerkin mukaisesti

Veikko Vallin tapahtuma-alan puolesta: Koronarajoitusten purkaminen on lähtenyt käyntiin epäreilulla tavalla

Antikainen: Missä on koronan sairastaneiden oikeusturva, jos tehosterokotetta ei saa?

Perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta – hallitus tyrmäsi epäkohtien korjaamisen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.