Talousvaliokunnan valiokuntavastaava, kansanedustaja Veikko Vallin käsitteli eilisessä puheessaan täysistunnossa musiikki- ja tapahtuma-alan tilannetta. Eduskunta äänesti tällä viikolla neljännestä kustannustukipaketista, johon sisältyi myös niin kutsuttu tapahtumatakuu. Perussuomalaiset näkevät tilanteessa edelleen korjattavaa ja vaativat välittömiä toimia alan toimijoiden tukemiseksi.

Tapahtuma-ala on kärsinyt koronakriisistä vähintään yhtä paljon kuin ravintola- ja matkailuala. Silti alan toimijat ovat jääneet pahasti paitsioon hallituksen tukisuunnitelmissa. Tämä on hyvin kummallista, esiintyväthän hallituspuolueet mielellään suurina kulttuurinystävinä. Veikko Vallin peräänkuulutti puheessaan tekoja ja tapahtuma-alan reilumpaa kohtelua.

– Tapahtuma-alalla koetaan, että koronarajoitusten purkaminen on lähtenyt käyntiin epäreilulla tavalla. Muusikko Paula Vesalan somepäivityksessä ihmeteltiin, miksi sadat ihmiset saavat mennä Korkeasaaren eläintarhaan katsomaan apinaa, mutta jos esiintyjä on muusikko, yleisö on rajattu kuuteen henkilöön. Tähän on kieltämättä hyvin vaikea keksiä mitään järkevää perustelua, totesi Vallin.

Pieniä yrityksiä ja yrittäjiäkin on puolustettava

Musiikki- ja tapahtuma-ala on luonteeltaan erilaista ja koostuu useiden pienten yritysten, yksinyrittäjien ja freelancereiden muodostamasta verkostosta. Perussuomalaisten mielestä kaikki työ on yhtä arvokasta ja itsensätyöllistäjiä täytyy Suomessa arvostaa nykyistä enemmän, alasta riippumatta. Edustaja Vallin toi puheessaan esiin myös alan erityisluonteen.

– Tapahtumateollisuuden alihankintayritysten toiminta perustuu siihen, että ne palvelevat koko laaja-alaista tapahtumien kenttää, eivät vain yksittäisiä sisältöjä tai sektoreita. Ja toisinpäin — musiikkiklubit, festivaalit, kesäteatterit, urheilukisat, messutapahtumat, yritystilaisuudet, seminaarit ja markkinat tarvitsevat koko alihankintaverkoston palveluita sekä yksittäisten tekijöiden pitkälle erikoistunutta osaamista, Vallin selitti, lainaten Tapahtumateollisuus ry:n lausuntoa.

Tilanne on korjattava välittömästi

Lopuksi Vallin muistutti kotikaupunkinsa Tampereen lukuisten festivaalien merkityksestä paikalliselle taloudelle. Musiikkifestivaalit eivät työllistä vain omaa väkeään, vaan ne tuovat asiakkaita ja tuloja hotelleille, ravintoloille, takseille sekä kaupoille. Niiden työllistävä vaikutus on siis merkittävä.

– On tärkeää, että tapahtuma-alan toiminta saadaan ennakoitavaksi ja turvatuksi, kun tilanne koronakriisin jälkeen alkaa normalisoitua. Lisäksi on muistettava, että tapahtuma-alan laajaan ekosysteemiin kuuluvien alihankkijoiden — yksittäisten toiminimi- ja yhden hengen yritysten, ammatinharjoittajien tai freelancertoimijoiden — tilanne on tapahtumien peruutusten sattuessa todella huono. Tämä täytyy korjata, ja tämä täytyy korjata välittömästi, vaati Veikko Vallin puheenvuoronsa päätteeksi.

Suomen Uutiset