Perussuomalaiset kyseenalaistivat tänään eduskunnan kyselytunnilla koronapassin tarpeellisuuden ja oikeudenmukaisuuden. Monet Euroopan maat ovat jo luopumassa vastaavista käytännöistä ja avautuvat kokonaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioikin, ettei rajoituksille saati koronapassille ole enää tarvetta.

– Enemmistö väestöstä on rokotettuja, eikä sairaalakapasiteetti ole uhattuna. Hallitus ajaa tästä huolimatta järeää uutta rajoitustoimea; koronapassia. Koronapassi aloittaa kansalaisten lajittelun rokotettuihin ja rokottamattomiin jopa julkisissa palveluissa, kuten uimahalleissa, totesi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Käytännössä rokotepakko

Tavio arvioi lisäksi, että koronapassi murentaa terveystietojen yksityisyydensuojaa sekä tosiasiallisesti pakottaa ottamaan rokotuksen – jos siis ei tahdo jäädä yhteiskunnan ulkopuoliseksi. Todistuksen voisi saada myös tuoreella koronatestillä, mutta testaus maksaa jopa 200 euroa.

– Kysyn hallitukselta, onko ihmisten jyrkkä jaottelu rokotettuihin ja rokottamattomiin välttämätöntä maan sisäisellä koronapassilla?

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) käänsi vastauksessaan asian niin päin, että koronapassi olisi avain rajoituksista vapautumiseen alueilla, joissa on koronaryppäitä. Hallitus ei ole valmis avaamaan rajoituksia ennen kuin rokotuskattavuus on suurempi.

Jopa THL kyseenalaistaa

Tavio huomautti, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi poikkeuksellisen kovasanaisen lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle koskien koronapassia. THL sanoi pitävänsä erittäin kyseenalaisena sitä, että koronapassia kaavaillaan jo 12-vuotiaille lapsille. THL:n arvion mukaan koronapassi estäisi pahimmassa tapauksessa pienten lasten harrastustoiminnan.

– Tästä huolimatta hallitus on päättänyt esittää lasten asettamista eriarvoiseen asemaan estämällä lapsen pääsyn harrastuksiin tai sisäleikkipaikoille, jos hän on jostain syystä rokottamaton. Miksi rokottamaton lapsi ei ansaitse mielestänne yhtäläistä pääsyä leikkipaikalle?

Ministeri Kiuru käänsi tämänkin asian niin, että on nimenomaan lapsen etu vapautua rajoituksista, jos tällä on koronapassi. Heidän osaltaan Kiuru ei ottanut kantaa, joilla passia ei ole. Harrastuksiin päästäkseen pitää lapsen siis olla rokotettu, tai vanhempien pitää maksaa satojen eurojen edestä koronatestejä.

Suomen Uutiset