Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perusteli MTK:n koollekutsumassa puoluejohtajien aluevaalipaneelissa eilen, että koronapassi olisi se apu, jota juuri nyt tarvitaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolestaan kuvasi, että koronapassin merkitys on jäänyt epäselväksi.

Kokoomus kannattaa koronapassin laajempaa käyttöä. Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo puhui koronapassin puolesta eilen MTK:n koollekutsumassa puoluejohtajien aluevaalipaneelissa.

– Jos koronapassi olisi ollut keväästä asti käytössä, siitä olisi ollut valtava apu. Se olisi myös kannustanut useampia ottamaan lisää rokotteita. Tässä hetkessä sitä pitäisi käyttää paljon laajemmin, sanoi Orpo ja kutsui koronapassia välineeksi, jota ”juuri nyt tarvitaan”.

Eduskunta päätti koronapassista lokakuussa. Passin käyttö on tarkoitettu vain tilanteisiin kun rajoituksia on, jolloin rajoituksilta voi välttyä hankkimalla koronapassin. Eduskunnassa perussuomalaiset äänestivät koronapassin hylkäämisen puolesta.

Perussuomalaiset äänesti eduskunnassa vastaan

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra muistutti, että perussuomalaiset ei kannattanut koronapassia alun perinkään.

– Perussuomalaiset ei kannata sen laajentamista.

Purra muistutti, että rokotteen ottaminen on vapaaehtoista ja että viime vuonna eduskunnassakin ylivoimainen enemmistö kansanedustajista on kannattanut rokottautumisen vapaaehtoisuutta.

– Me emme kannata leikittelyä sillä, että rokotteen ottaminen olisi pakollista. Suomessa rokotekattavuus on nyt jo hyvällä tasolla, Purra sanoi.

Hän ei ole samoilla linjoilla Orpon kanssa, joka toivoo passin kannustavan rokottautumaan.

– Niihin ihmisiin, jotka syystä tai toisesta eivät halua ottaa rokotetta, ei pystytä vaikuttamaan puheilla pakkorokottamisesta tai sillä, että laajennetaan koronapassia.

Demarien Lindtmanin mielikuvitus lähti liikkeelle

SDP:n Antti Lindtmanin ajatuksissa Purran kommentti sai täysin uusia merkityksiä, sillä Lindtman oli keksinyt päässään, että perussuomalaiset kannattaisikin koronapassia.

– Jos olette tulleet sille kannalle, että kannatattekin koronapassia, niin eikö kannattaisi tehdä kaikki mahdollinen vaikka se ei yksinään ratkaise, Lindtman yritti.

Purra huomautti Lindtmanille, että rokotteen ottaminen ei tällä hetkellä täysin estä viruksen tartuttamista tai sairastumista, mikä on nähtävissä esimerkiksi useista sairaanhoitopiirien tilastoista.

Purra totesi, että koronapassin tarkoitus on jäänyt hämäräksi.

– Tiedämme, että rokote estää tehokkaasti vakavaa tautimuotoa, mutta kun virus silti leviää, on vaikea sanoa, mikä on koronapassin varsinainen merkitys. Koronapassi taitaa olla poliitikoille helppo väline, jolloin tilanteen vaikeutuessa voidaan sanoa, että jotain on asian eteen tehty.

Artikkelin otsikkoa on tarkennettu 25.11.2021 klo 15.02.

SUOMEN UUTISET