Kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yrittäjien työmarkkinatuesta.

Koronasta kärsivien yrittäjien työmarkkinatuki lakkasi kuun vaihteessa. Yrittäjät ovat tiedotusvälineissä ja yksityisissä yhteydenotoissa jakaneet huoliaan omasta toimeentulostaan. Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 30.11: ”Monet pienyrittäjät ovat kauhuissaan tilanteesta, sillä työmarkkinatuki on ollut heidän lähes ainoa tulonlähteensä kriisin aikana.”

– Korona on iskenyt varsinkin pienyrittäjien toimintaan tapahtuma-, ravitsemus- ja matkailualoilla. Vaikka rokotukset ovat edistyneet, ei helpotusta ole tautitilanteessa nähty ja nyt uusi koronavariantti aiheuttaa huolta. Erityisesti matkailun kannalta uudet rajoitukset ja uhkakuvat tekevät toiminnan erittäin vaikeaksi, Jussi Wihonen kertaa nykytilannetta.

Koronakriisi näyttää jatkuvan vielä pitkään

Wihonen ihmettelee ministeri Tuula Haataisen linjausta asian suhteen:

– Työministeri Haatainen totesi koronapassin helpottavan yritysten paluuta normaaliin toimintaan. Koronatilanteen kehittyessä huonompaan suuntaan ja koronapassin käytännön ratkaisujen ja käyttöönoton viivästyessä voitaneen kuitenkin todeta, ettei ajankohtainen tilanne mahdollista ”paluuta normaaliin toimintaan”. Koronan vaikutus yhteiskuntaan ja yritystoimintaan näyttää jatkuvan vielä pitkään.

Hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Wihonen tiedustelee hallitukselta, aikooko se tarkastella nopealla aikataululla yrittäjien työmarkkinatuen jatkamista. Wihonen kysyy myös, näkeekö hallitus ajankohtaisen tilanteen ja rajoitusten mahdollistavan yritysten normaalin toiminnan ja miten hallitus aikoo tukea yrityksiä koronapandemiatilanteen huonontuessa.

Suomen Uutiset