Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän peräänkuuluttaa hallitukselta toimia yritysten tukemiseksi koronarajoitusten seurauksena. Hän kysyy hallitukselta koronatukien kattavuudesta, määrästä ja myöntämisperiaatteista.

– Aiemmin yritystuet ovat olleet varsinainen sekasoppa, eikä tukien määräkään ole vastannut kunnolla yrittäjien vaikeaa tilannetta, sanoo Ritva ”Kike” Elomaa.

Uusien rajoitusten myötä tilanne on taas äärimmäisen kriittinen. Elomaa kannattaa vahvasti koronakriisistä kärsivien yritysten tukemista.

– Pitkään jatkuneet koronahaasteet ovat syöneet mahdolliset säästöt monilta yrittäjiltä, ja tilanne on nyt äärimmäisen vakava. Koronasta kärsineet yritykset tarvitsevat tukea kipeästi, ja heidän on sitä myös saatava. Piste. En halua enää toiste todistaa 90-luvun lamaa vastaavaa tragediaa, hän toteaa.

Inhimillisen tragedian uhka on todellinen

Suomen yrityksistä peräti 93 prosenttia on alle 10 työntekijän yrityksiä, minkä seurauksena monet niistä ovat erityisen alttiita äkilliselle liikevaihdon romahdukselle.

– Yritysten vaikeudet tarkoittavat myös sitä, että työpaikat ovat vaarassa. Käsillä on suuren mittaluokan yhteiskunnallinen haaste, johon tulisi kipeästi löytää ratkaisu. Suomella ei ole yksinkertaisesti varaa konkurssiaaltoon, josta seuraa työttömyyttä, verotulojen vähenemistä ja sosiaalimenojen kasvua, Elomaa arvioi.

– Mittavan inhimillisen tragedian uhka on myös todellinen. Yritysten kaatuminen toinen toisensa jälkeen on valtava riski niin yrittäjien kuin työntekijöidenkin jaksamiselle ja hyvinvoinnille, hän lisää.

Suomi tarvitsee yrittäjiä

Aiempien koronatukien myötä on karttunut tietoa tukien myöntämisen riittävyyteen, toimivuuteen ja kohdentamiseen liittyen. Näin ollen nyt on paremmat edellytykset luoda tehokkaampi tukipaketti yritysten auttamiseksi.

– Hallituksen on nyt tehtävä kaikkensa pelastaakseen yritykset pinteestä. Työ ja yrittäminen mahdollistavat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Suomi tarvitsee yrittäjiä. Rajoituksia tulee alkaa poistamaan hallitusti ja panostaa terveysturvalliseen asiointiin käytännön järjestelyjen, kuten esimerkiksi maskien käytön, avulla. Talouden alasajo ei voi jatkua loputtomiin, koska sillä on kauaskantoiset seuraamukset, Elomaa varoittaa.

Suomen Uutiset