
Perussuomalaiset vaatii parempaa ja oikeudenmukaisempaa kustannustukea yrityksille – yrittäjät edelleen liian ahtaalla
Eduskunta käsittelee parhaillaan vuorossaan kolmatta yritysten kustannustukea, jolla pyritään auttamaan koronasta kärsiviä yrityksiä.
Perussuomalaiset on jättänyt esitykseen vastalauseen, jossa vaaditaan, että aiemmin ilman tukea jätetyt mikro- ja yksinyrittäjät saavat takautuvasti hakea tukea, joka heiltä edellisissä kustannustukipaketeissa evättiin perussuomalaisten vaatimuksista huolimatta.
Kun eduskunta käsitteli ensimmäistä kustannustukimallia kesäkuussa 2020, perussuomalaiset moitti vastalauseessaan tukimallin korkeaa liikevaihdon alarajaa, joka rajasi kymmenettuhannet ammatinharjoittajat tukihaun ulkopuolelle. Toista kustannustukea lokakuussa 2020 käsiteltäessä perussuomalaiset korostivat, että laskennallisen tuen alaraja säädettiin väärin 2 000 euroon, kun sen olisi pitänyt olla 1 000 euroa. Hallitus kuitenkin pysyi 2 000 eurossa, joten tuhannet yritykset jäivät jälleen ilman tukea.
Perussuomalaiset ehdotti myös tukikauden pidentämistä yhdellä kuukaudella, koska tiedossa oli, että seuraava yritystukipaketti joudutaan tekemään, mutta sen käsittely ja maksatus venyy pitkälle kevääseen, kuten on käynytkin.
Pienimmät yrittäjät huomioitu nyt paremmin
Kustannustuki kolmessa on perussuomalaisten toiveiden mukaisesti huomioitu pienimmät yrittäjät siten, että mikäli laskettu tuki jää alle 2 000 euron, yritys saisi kuitenkin 2 000 euron kustannustuen edellyttäen, että yrityksellä on tukikaudella kuluja vähintään 2 000 euroa.
– Pienten yritysten aseman vahvistamiseksi hallituksen on avattava myös aiemmat tukikaudet uusille hakemuksille ja käsiteltävä aiemmat hakemukset uusimpien hakukriteerien mukaan siten, että yrityksille olisi mahdollista korvata taannehtivasti kyseinen 2 000 euron kustannustuki silloinkin, kun laskettu tuki on jäänyt alle 2 000 euron. Tämä olisi oikeudenmukaista, perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin vaatii.
Epäkohtia korjattu, mutta kohtuullistamista vaaditaan
Kolmannessa kustannustuessa on korjattu aiemmin perussuomalaisten esiin nostamia epäkohtia, mutta perussuomalaisten mukaan se edelleen jättää yrittäjät liian ahtaalle. Nyt esitetty malli korvaisi yrittäjille 70 prosenttia niistä kuluista, joita yritykset eivät pysty pienentämään. Perussuomalaiset korostavat, ettei kyse ole siitä, että valtio korvaisi yrittäjille koronan aiheuttamia liiketoiminnan menetyksiä vaan juoksevia kuluja.
– Nämä yritysten juoksevat kulut kerääntyessään voivat kaataa yrityksen ja käynnistää ketjureaktion, jolloin työntekijät menettävät työnsä, eikä vuokranantajakaan saisi vuokraansa, perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto huomauttaa.
30 prosentin omavastuu juoksevista kuluista on kuitenkin perussuomalaisten mielestä kohtuuton. Perussuomalaiset huomauttaa, että kyse on kuitenkin kuluista, joita ei ole edes poikkeustilanteessa mahdollista leikata tai lykätä.
– Koronapandemia ei ole yritysten vika, mutta niiden on silti maksettava kiinteitä kuluja, mikä vaarantaa tarpeettomasti muuten terveitä yrityksiä. Tämän vuoksi hyväksyttävien kustannusten korvausaste on nostettava nyt esitetystä 70 prosentista 80 prosenttiin. Toimitilojen sulun osalta korvausaste on nostettava 90 prosenttiin.
Helmikuuta 2021 ei voi verrata normaalioloihin
Samalla perussuomalaiset vaatii, että toimitilojen sulkemisesta johtuvan korvauksen vertailukautta on muutettava, kun vertailukohdaksi nyt esitetään kuluvan vuoden helmikuuta. Kuluvan vuoden helmikuun toiminta ei kuvasta yritysten niin sanottua normaalia aikaa.
– Helmikuussa 2021 oli voimassa merkittäviä toimintarajoituksia ja kansalaisia oli ohjeistettu välttämään tarpeettomia kontakteja. Parempi vertailukohta olisikin vuoden 2020 helmikuu, mutta mikäli yritys niin haluaisi, niin vertailukohdaksi pitäisi voida valita myös vuoden 2021 helmikuu tai 2019 maaliskuu, perussuomalaiset esittävät.
Ensin suomalainen työ
Perussuomalaiset pitävät absurdina tilannetta, jossa Suomi on tukemassa miljardeilla kilpailijamaitaan EU:n elpymispaketin kautta, mutta kotimaassa avun kanssa pihtaillaan.
– Me ymmärrämme, että julkisen talouden kanssa on oltava tarkka. Meillä on kuitenkin käsissämme valtava inhimillinen ja taloudellinen kriisi, jos emme tue yrityksiämme vaikean ajan yli. 6,6 miljardia ollaan valmiita laittamaan pitkin Eurooppaa lahjoina ja lainoina samaan aikaan, kun pienyrittäjä Suomessa jättää palkkansa nostamatta, että saisi vuokran maksettua. Tämäkö on kohtuullista? perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen kysyy.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- EU-elpymispaketti kustannustuki koronapandemia yrittäjät pienyritykset Veikko Vallin Minna Reijonen Sakari Puisto perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juuso: Yritysten määräaikaista kustannustukea jatkettava – ”Lapin matkailu pelastettava täystuholta”

Talousvaliokunnan perussuomalaiset: ”Hallitus unohti jälleen yksinyrittäjät kustannustukiesityksessä”

Wihonen: Mistä apua yritysten akuuttiin hätään?

Juuso toivoo kolmannen kustannustukipaketin nopeaa käsittelyä ja arvonlisäveron tilapäistä alentamista: ”Yritykset vaarassa kaatua ja jotakin täytyy tehdä”

Veikko Vallin moittii hallituksen kolmatta kustannustukipakettia: Hallitus haluaa tukea Euroopan kilpailijamaita ennemmin kuin suomalaista yrittäjää

Peltokangas vaatii eläkevakuutusmaksujen kohtuullistamista koronapandemian ajaksi: ”Korulauseet yrittäjien auttamisesta ovat pelkkää silmänlumetta”

Yrittäjiä pitää tukea koronakriisissä ja työttömyysaalto torjua – Elomaa: ”Talouden alasajo ei voi jatkua loputtomiin”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää