Koronakriisi on romahduttanut palvelujen kysyntää ja johtanut liikevaihdon merkittävään supistumiseen monissa palvelualan yrityksissä. Hallitus on rajoittanut monien toimialojen toimintaa, ja sen myötä tilanne on edelleen kevään mittaan pahenemassa. Kansanedustaja Kaisa Juuso toivoo hallitukselta arvonlisäveron tilapäistä alentamista, jotta pahimmalta konkurssiaallolta vältyttäisiin.

Rajoitukset vaikuttavat eniten matkailu- ja ravintola-alan yrityksiin. Uhkana ovat yritysten konkurssit ja massiiviset työpaikkojen menetykset.

Hallitus on nyt antanut eduskunnalle esityksen kolmannesta kustannustukipaketista. Lakiesityksen mukaan yritysten määräaikaisen kustannustuen myöntämistä jatketaan Suomessa toimiville yrityksille pandemiasta aiheutuvien liiketoiminnan yleisten vaikeuksien helpottamiseksi.

– Hallituksen esitys olisi voinut tulla jo viikkoja aikaisemmin. Pidän tässä nopeaa aikataulua ja kustannustukea koskevien päätösten nopeaa käsittelyä todella tärkeänä. Monen yrityksen pääomat ovat menneet, ja moni yrittäjä pohtii, miten jatkaa eteenpäin. Monesta kolmen A:n luottoluokituksen yrityksestä on vuodessa tullut kriisiyhtiö. Pääomat ovat menneet, ja yritykset miettivät, miten saavat tarvittavia vakuuksia kasaan. Kustannustuen lisäksi myös arvonlisäveron väliaikaisesta alentamisesta olisi hyötyä tässä tilanteessa, sanoo kansanedustaja Kaisa Juuso.

Alv-prosenttia alennettu muuallakin

Elinkeinoelämän keskusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto ovat esittäneet arvonlisäveroprosentin tilapäistä alentamista. Saksa tiputti laajasti alv-kantaansa 2–3 prosenttiyksikköä ja Irlanti 2 prosenttiyksikköä puoleksi vuodeksi. Kriisialoille kohdennettua alv:n alentamiselvytystä on annettu muun muassa Belgiassa, Itävallassa ja Norjassa puoleksi vuodeksi erityisesti matkailu- ja ravintola-alan tukemiseksi. Britannia alensi ravintoloiden alv-kantaa viidenneksellä yhdeksän kuukauden määräajaksi.

– Yrityksiä on vaarassa kaatua, ja jotakin täytyy tehdä. Liittojen esitys alv-prosentin tilapäisestä alentamisesta voisi olla hyvä ratkaisu, sillä onhan parempi saada alennettuja veroja kuin ei veroja lainkaan. alv:n tilapäinen alentaminen lisäisi myös Lapin matkailu- ja palveluyritysten selviämismahdollisuuksia.

Suomen Uutiset