Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen vaativat, että koronakriisin hoito on priorisoitava ykköseksi ja sote-esityksen käsittelyä on lykättävä.

– Juuri nyt leikkaussaleja suljetaan, hoitoja siirretään ja henkilöstöä puuttuu. Viime viikon kyselytunnilla edustaja Minna Reijonen kysyi, onko hallitus valmis siirtämään sotea koronakriisin takia. Ministeri Kiuru ei kuitenkaan ole ollut tähän valmis, kertovat Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen.

– Tiistaina täysistunnossa edustaja Juvonen esitti sotelakien käsittelyn siirtämistä koronakriisin yli, jotta hallitus voisi tuoda kriisin hoitamiseksi tärkeämmät esitykset eduskuntaan ja ne saataisiin käsiteltyä viipymättä. Nyt pitää ensisijaisesti varmistaa sote-sektorin toiminta ja henkilöstön jaksaminen kriisiaikana.

Voisiko hallitus keskittyä tärkeimpään?

Hallituksella on ollut suuria vaikeuksia tuoda eduskuntaan laadukkaita ja huolellisesti valmisteltuja esityksiä koronakriisin aikana.

– Hallituksen koronakriisin hoitoon liittyviä esityksiä ovat kritisoineet niin perustuslakivaliokunta kuin lukuisat asiantuntijatkin. Esityksiä on tuotu eduskuntaan puutteellisesti valmisteltuina ja keskeneräisinä, asianmukaisia kuulemisia ei ole järjestetty ja vaikutusarvioinnit ovat olleet puutteellisia. Hyvä hallitus, voisitteko keskittyä tärkeimpään, suomalaisten terveyden suojelemiseen sekä yhteiskunnan selviytymiseen kriisin yli? Juvonen, Juuso ja Reijonen kysyvät.

Tilanteen paheneminen olisi voitu välttää

Koronatilanteen paheneminen olisi voitu ainakin osittain välttää, jos hallitus olisi toiminut oikea-aikaisesti ja päättäväisemmin.

– Kenellekään tuskin oli yllätys, että tartuntaluvut lähtevät kasvuun ja tartuntaketjut leviävät ympäri maata, kun rajoituksia ei tehty ennen hiihtolomakautta, vaan vasta sen jälkeen. Hallitus kuitenkin aikaili tässä käsittämättömällä tavalla. Myös kaikkien rajan yli Suomeen tulevien testaamisessa aikailtiin, ja tartuntatautilain muutosten käsittely on edelleen kesken.

– Tilanne voisi olla merkittävästi parempi, jos hallitus olisi käyttänyt lainvalmisteluresurssit nimenomaan koronakriisin hoitoon, Juvonen, Juuso ja Reijonen korostavat.

Suomen Uutiset