Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen vaatii, että apteekkien henkilökunta, rokotejakelussa toimivat henkilöt ja poliisit huomioidaan rokotusjärjestyksessä. Suomen lääkehuolto sekä yleinen järjestys ja turvallisuus eivät saa vaarantua.

Kansanedustaja Minna Reijonen pitää Suomen kannalta oleellisena, että lääkehuolto on turvattu niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Jos apteekki joudutaan sulkemaan karanteenin takia, lääkkeiden toimittaminen asiakkaille vaarantuu.

– Tällaista tilannetta ei saa päästää tapahtumaan, sanoo Reijonen.

Lääkehuolto vaarassa

Rokotusten organisointi on tärkeää, ja rokotejakelun huoltovarmuus on turvattava. Apteekin työntekijöiden ja rokotejakelussa mukana olevien henkilöiden rokottaminen ajoissa varmistaisi osaltaan rokotteiden jakelun toimivuuden ja lääkkeiden toimitukset. Apteekkien ja apteekin henkilökunnan rooli on tässä merkittävä.

– Apteekin henkilökunnalla on riski altistua koronalle asiakaskontaktien myötä. Jos apteekin henkilökunnasta joku altistuu tai sairastuu, voi se vaikuttaa merkittävästi lääketoimituksiin, toteaa Reijonen.

Apteekin henkilökunta työskentelee yleensä samoissa tiloissa. Jos henkilökunta joutuu karanteeniin, vaarantuu alueen lääkehuolto. Lääkkeiden toimituksesta vastaa farmaseuttinen henkilöstö, joten ammattitaitoista henkilökuntaa ei mahdollisen karanteenin alkaessa ole välttämättä saatavilla. Käytännössä karanteeni voi pysäyttää alueen lääkehuollon.

Poliisien altistuminen huolestuttaa

Toinen kriittinen ammattiryhmä ovat poliisit, jotka myös tulee huomioida rokotusjärjestyksessä.

– Koko maa ja varsinkin Pohjois-Suomi kärsivät jo valmiiksi poliisipulasta, joten poliisien sairastuminen ja altistuminen voivat pahentaa tilannetta huomattavasti. Tästä voi olla merkittäviä seurauksia yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen, toteaa Reijonen.

Suomen Uutiset