Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen ja farmaseutti Minna Reijonen haluaa apteekkien farmaseuttiselle henkilöstölle rokotuskoulutuksen. Reijonen teki asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Rokotusten oikea-aikainen hoitaminen on tärkeää. Koronakriisi toi suuren lisätarpeen rokotuksien hoitamiseen, sanoo Minna Reijonen.

Normaaliaikanakin myös influenssarokotukset saattavat aiheuttaa ruuhkaa vuosittain. Terveydenhuollon ammattilaisten siirtyminen koronarokotusten hoitamiseen vähentää samalla työvoimaa terveydenhuollon tärkeiltä sektoreilta, jotka ovat olleet jo ennen koronakriisiä ylikuormittuneita.

– Apteekit ovat Suomessa hyvin saavutettavissa läheisyyden ja laajojen aukioloaikojen vuoksi, toteaa Reijonen.

Lisäkoulutus ei olisi pitkä eikä kallis

Jos apteekkilaisille suunnattaisiin lisäkoulutusta, voisivat apteekit auttaa rokoteasioissa. Näin on toimittukin jo useissa maissa. Lisäkoulutusta voitaisiin järjestää jo töissä oleville apteekkilaisille, ja jatkossa kyseinen koulutus voitaisiin ottaa mukaan esimerkiksi farmaseutin tai proviisorin koulutusohjelmaan.

– Lisäkoulutus ei todennäköisesti olisi kovin pitkä eikä kallis, onhan farmaseuteilla ja proviisoreilla jo valmiiksi takanaan yliopistotasoinen terveydenhuoltoalan koulutus, toteaa Reijonen.

Suomen Uutiset