Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan kansalaisille ei olla jakamassa suusuojia, eikä kankaisten suusuojien yleistä käyttöä ole suositeltu. Ministeri perustaa vastauksensa THL:n ja kansainvälisten terveysjärjestöjen suosituksiin, vaikka myöntääkin, että kankaisista suojista voi olla hyötyä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen teki sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle 14.4. kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedusteli, onko hallitus ajatellut kustantaa kansalaisille suusuojia estääkseen tartuntojen leviämisen ja onko hallitus pohtinut mahdolliseksi jakelukanavaksi apteekkeja.

– Vaikka asiantuntijoiden näkemykset suojausten tarpeellisuudesta vaihtelevat edelleen, julkisuudessa olleiden tietojen mukaan oireettomien tartuttajien osuus tartuttajien määrästä kasvaa koko ajan, sanoo Reijonen.

Ministeri ei kannata ajatusta

Ministeri vastaa, että suusuojien jakelua kansalaisille ei ole suunniteltu, eikä kankaisten suusuojien yleistä käyttöä ole suositeltu. Ministeri perustaa vastauksensa THL:n ja kansainvälisten terveysjärjestöjen suosituksiin, vaikka myöntääkin, että kankaisista suojista voi olla hyötyä.

Reijonen sanoo apteekkien olevan hyvin saavutettavissa olevia terveydenhuollon toimipisteitä. Tietojärjestelmien kautta olisi mahdollisesti järjestettävissä seuranta, kenelle suojat on toimitettu.

– Meillä on varsinkin nykyisessä taloustilanteessa paljon ihmisiä, joiden käytettävissä olevat varat eivät riitä mihinkään muuhun kuin välttämättömään. Olisi syytä miettiä, olisiko valtion mahdollista jakaa kansalaisille maksutta suusuojia apteekkien kautta ehkäisemään lisääntyviä tartuntoja.

Tutkijat: Suusuoja ehkäisee taudin leviämistä

Tutkijoiden mallinnusten mukaan neljä viidestä tartunnasta saadaan oireettomilta ihmisiltä. Heidän mukaansa jokainen suoja vähentää merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia säästyneinä sairaanhoidon kuluina. Koronatapauksissa tehohoitojaksot ovat pitkiä ja yksi hoitovuorokausi maksaa jopa 5 000 euroa.

Kasvomaskit ovat Stanfordin yliopiston tutkijaryhmän mukaan hyödyllisiä erityisesti siinä vaiheessa, kun liikkumisrajoituksia aletaan purkamaan. Yalen yliopiston tutkijat suosittelevat kasvosuojien käyttöä, myös kotitekoisten, koska niiden käyttöönotto todennäköisesti hidastaa koronaviruksen leviämistä vähentämällä oireettomien ihmisten aiheuttamia tartuntoja. Tämän takia osa tutkijoista suosittaa mitä tahansa suun peittävää kangasta, vaikka suoja ei suojaisikaan tartunnalta, se voi ehkäistä taudin leviämistä.

SUOMEN UUTISET